Hvor er min Brasso – skal have pudset min glorie!

21 mar

Sidder og føler mig sååå god, på sådan en selvfed måde.

Lidt ligesom den der kat i Alice i Eventyrland – som har et fedtet grin smurt ud over hele femøren. Det er lidt sådan man ser ud, når man er svært tilfreds med, at man har gjort noget rigtigt godt – OG at andre har set det.

Jeg har nemlig plantet. Ovre på skolen. Jo, skam – hele lørdag morgen og formiddag, var jeg, First Man og de 4 royale at se med rumperne i vejret, og iført gummistøvler, i færd med at grave huller og putte planter ned i dem, sammen med andre fra skolen.

Også selvom jeg tog nogle pauser – det er nemlig noget så tilfredsstillende at se andre arbejde mens man selv tager billeder, eller uddelegerer – subsidiært griner af dem som bliver sprøjtet til med vand.

Men jeg puttede den første lavendel ned i et hul som mine drenge havde gravet!

Baggrunden til al denne haveaktivitet, skal findes på et skolemøde i begyndelsen af januar. Inviteret af de to skoleledere, i min funktion af eneste levende dansker i deres etablissement, og så kom jeg til at øffe noget om medbestemmelse og ansvar for tingene og den slags Grundtvig-agtige ord.

Der var nemlig blevet malet noget grimt graffiti på skolen, og selv børnene – ikke kun mine – var sure over at der var blevet svinet til.

Jeg spurgte om ikke man kunne lave noget praktisk på skolen, hvor børnene kunne deltage, og ad den vej føle sig mere ansvarlige for deres skole.

Dette forslag blev modtaget på mest positive vis. Og et par uger efter blev jeg spurgt om jeg ville være med til at organisere haveplantning på de grønne områder ned til skolegården.

Det kunne jeg jo ikke så godt sige nej til, så derfor var jeg i torsdags, at finde i det lokale havecenter i selskab med en noget genert pedel, en meget stor trailer og øverste skoleleder.

Og hvad vi ikke fik købt: hindbær, solbær, ribs, brombær og jordbær. Og lavendel og lyng og nogle der stikker, men er sådan noget eviggrønt strittende, som eventuelt kan klippes i facon, hvis man har den slags sære præferencer.

Ja, den opmærksomme læser vil have noteret sig, at jeg ikke er havemenneske, og mine fingre er pænt beigefarvede uden skyggen af grønt. At jeg overhovedet ved, at vi fik indkøbt, for eks. solbær, er fordi mennesker på planteskoler verden over, er så venlige at forsyne deres planter med skilte, så planteblinde folk som jeg kan se, hvad det er for noget de planter i deres – eller som i dette tilfælde – andres have.

Det kunne for så vidt have været stikkelsbær, jeg havde først undret mig ved synet af store grønne solbær.

Ved ikke lige om de overhovedet havde taget mig med, hvis de havde været klar over hvor lidt jeg egentlig ved om have og grønt og sådan noget, udover at der er noget af det som kan spises og noget af det er pænt med blomster på. Så er der jo også ukrudt. Men hvem der er hvem er jeg ikke i stand til at udpege, medmindre det er meget åbenlyst.

Nå, men derudover havde vores kok – da der jo i franske skoler er kantiner hvor børnene, formedelst 30kr. dagligt, får serveret en 4 retters menu – og altså vores kantine kok havde ønsket sig en urtehave. Derfor fik vi også læsset timian, rosmarin, mynte, purløg og persille op på vores rullevogne.

Dette, og jord til et større landbrug, blev leveret ved skolen og så var det ellers bare med at komme i gang.

Børn i alle aldre og størrelser, lærere, ledere og forældre og en enkelt præsident for skolekredsen – mig altså, fik ved fælles anstrengelser ryddet og gravet og luget og plantet og vandet.

IMG_3690

Bagefter, på bedste franske vis, fik vi en Kir Normand til apéritif, for at fejre vores nye skolegård, før vi så i fællesskab kunne fortære vores medbragte madpakker – og snakken gik lystigt!

Da vi gik hjem nød jeg synet af vores fine skolehave, og blev voldsomt stolt over at have inficeret Normandiet med lidt dansk fællesskab.

Jeg vil så bare gå og glæde mig til lavendlerne giver sig til at sende forførende dufte ud over skolegården når vi skal hente vores poder! Så kan jeg føle mig rigtig god en gang til!

Nu skal jeg bare lige have fundet min glorie først.

19 kommentarer til “Hvor er min Brasso – skal have pudset min glorie!”

 1. Marianne 21. marts 2011 hos 06:58 #

  Respekt! Ildsjæle som dig kunne verden bruge flere af 🙂

  • Kong Mor 21. marts 2011 hos 10:07 #

   tak tak! Det hjælper alt sammen på min glorie!! 😉

 2. Ellen 21. marts 2011 hos 07:58 #

  Godt gået! Flot at vise, hvordan man også kan tænke og forsøge at få løst problemerne på en god måde. Smart at få børnene til at tage ansvar selv; jeg tør godt vædde med, at der bliver selvjustits fra nu af.
  Glorier pudser man ikke selv, så glem Brassoen. De bliver helt automatisk pudset og skinnende blanke, når man gør denne slags ting.

  • Kong Mor 21. marts 2011 hos 10:09 #

   Jamen det er jo det – selv den on/off vrantne som faktisk ikke er vranten mere var helt stolt af at være med – han ville vist arrangere rundvisning for sin klasse og udpege egenhændigt nedplantet grønt!
   Jeg har heller ikke fået den med Brassoen.. så mon ikke det går med jeres fine ord 😉

 3. Jørgen Carlsen 21. marts 2011 hos 08:21 #

  Det er en festlig historie du beretter her – faktisk er indsatsen i tråd med, hvad der er en vis optagethed af i Danmark i øjeblikket, nemlig frivilligt arbejde. Det lyder som en god ide med egne produkter som kokken kan bruge i sin frembringelser senere.

  • Kong Mor 21. marts 2011 hos 10:11 #

   Var ikke klar over at det var oppe i tiden med frivilligt arbejde? Der er vel ikke nok som gider?
   Ja – det er dejligt grundlæggende at kokken går ud i skolehaven og plukker!
   Og børnene kan faktisk deltage!

 4. Svenne 21. marts 2011 hos 09:28 #

  Godt gået, få sat noget meget synligt i værk, så er det nemmere at gå til de mere usynlige tiltag. Nu ved kredsen, at der er realiteter bag, vi andre som kender dig ved det godt og kan ikke blive overrasket. 🙂

  • Kong Mor 21. marts 2011 hos 10:12 #

   hæ – nej I er vant til det 😉

 5. Inge 21. marts 2011 hos 10:58 #

  Super initiativ og fedt at skolen går med på ideen.. det er så nemt bare at sige nej det plejer vi ikke.. Er sikker på at den skolehave bliver der passet godt på.. 🙂

  • Kong Mor 21. marts 2011 hos 12:03 #

   Ja jeg er faktisk meget overrasket over så åbne de er overfor mine idéer!
   Og jeg tror også der bliver passet godt på!

 6. Lea 21. marts 2011 hos 11:03 #

  Nydeligt. Efterstræbelsesværdigt. Dejligt.

  • Kong Mor 21. marts 2011 hos 12:04 #

   Og så tror jeg ellers at min glorie har fået et par gange med højglans 😉

 7. imangelafbedre 21. marts 2011 hos 12:36 #

  Hvis jeg havde noget Brasso, ville jeg gerne have givet det til dig – for det fortjener du 🙂

 8. Pia 21. marts 2011 hos 17:19 #

  Et rigtigt godt projekt. Ildsjæle kan man ikke få for mange af. Vi deltager selv aktivt i ting og sager her i vores lille samfund. Det er dog sjælden os selv, der står for det hårde benarbejde, men vi støtter op om meget og deltager gerne aktivt.

  • Kong Mor 21. marts 2011 hos 19:10 #

   Det er faktisk også ret hyggeligt når først man kommer igang.

 9. Marie 22. marts 2011 hos 00:23 #

  Et godt og flot stykke arbejde, hvor de deltagende har haft det rigtig godt bagefter.
  Dansk fællesskab på den måde er godt!
  Du kan være stolt af det, du fik sat igang.

  • Kong Mor 22. marts 2011 hos 09:37 #

   Tusind tak Marie!
   Fællesskab på den måde ER nemlig godt – og givende!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hvorfor vente « Kong Mor - 21. december 2011

  […] Hvad skal man i øvrigt også med ÆRE.. Andet end at blære sig. Det havde ellers have været fint at kunne blære sig lidt. Så vidt jeg husker, skete det sidst i forbindelse med en tilplantningsaktivitet ovre på skolen! […]

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: