Om slaver i husholdningen og kager

14 apr

I mit farverige køkken er jeg ofte så heldig at have gæstebagere. Som I måske har gættet, så fylder kager en del i vores hverdag – ikke kun om søndagen.

IMG_3894

I skrivende stund regeres der, og gøres ved, med megen larm og halløj. Nogen laver noget – som jeg ikke måtte se, hvad var. Og da jeg blev hidkaldt til lettere konsulent bistand, skjulte de først kogebogen, og jeg måtte love ikke at kigge.

IMG_3899

Jeg bliver så glad og synes det er så dejligt når mine børn vil lave mad eller hjælpe til med husholdningen. Og kagebagningen. Okay, deres iver kølnes så en del, når det kommer til rengøring og oprydning, men indimellem kan man være heldig.

For 2 år siden skulle jeg til møde hele dagen i København, ældstedatter var i bogstaveligste forstand fløjet af reden med Air France, for at tilbringe 10 dage hos en ven i Frankrig. Mit møde trak ud og jeg kunne se at jeg ikke ville nå hjem tidsnok til at lave mad – hvad gør en klog?

Ringer hjem til sin ældstesøn på 12, og spørger om han vil prøve at lave frikadeller. Det ville han godt, han havde heller ikke noget valg, og der stod frikadeller på bordet da jeg kom hjem!

Og i dag har ældstedatter gjort hele køleskabet grundigt rent mens jeg var ude og købe ind. En anden gang har jeg fundet yngstepigen i færd med at stryge noget tøj, fordi hun syntes strygetøjsbunken var så stor.

Det er den nu altid, synes jeg – stor altså. Så når man endelig i bund med alt vasketøj og den slags og glemmer i sølle 2 dage at man skal vaske – fordi man laver påskepynt eller har sicilianske høns på besøg, og vupti er vasketøjskurven ved at kaste op, og man drukner i vasketøj igen og kan så starte forfra.

Det værste ved vasketøj er for resten sokker. Er I lige klar over hvor mange sokker der er i en familie på 6 personer?

Og uanset hvor mange sokkepar jeg putter ind i maskinen – der kommer aldrig nogensinde det samme antal ud af den igen. Sokkerne forsvinder på mystisk vis og ligger så i ensom majestæt i ugevis, indtil jeg enten beder ejermanden tage dem til sig igen, og håbe at den forsvundne makker vender hjem igen, eller hvis de har overlevet i vaskerummet i månedsvis, og ingen vil rigtigt kendes ved dem, og makkeren definitivt er fordampet udi en hidtil ukendt vortex – nej, ikke det til fodvorter – det andet vortex, så ender jeg simpelthen med at smide dem ud og finder naturligvis den resterende sok 2 dage efter. Som jeg så også smider ud – og føler mig grundigt røvrendt af det der vortex.

Lige meget hvilke tricks og kneb jeg anvender, har jeg aldrig kunnet parre alle sokker med deres respektive makker, og udleder heraf at sokker er nogle utugtige og utro størrelser, det er faktisk lidt skuffende nu man tænker over det.

Nå, det var et mindre sidespring, men hvorom alting er, så selvom firkløveret nogle gange skal trækkes op ved håret, og sparkes til at finde den  inderlige glæde der er forbundet med støvsugning, så hjælper de meget til, og dette er en af de mange fordele der er ved at have 4 børn.

Hvis man er lidt snu så kan man faktisk med et minimum af anstrengelse planlægge sig til gæstekokke 4 dage om ugen: I Danmark – da de ikke havde så lange dage og heller ikke så mange lektier for altid – havde de nemlig hver deres maddag – også selvom de var 7år. Så blev det bare med mere eller mindre hjælp fra mig.

Der er noget yderst tilfredsstillende over det at lære sine børn at lave mad. Og at gøre rent, vaske tøj og alt sådan noget kedeligt noget – men i det mindste ved man, at de kan klare sig, og at de ikke står fuldstændigt fortabte ved tanken om at koge et æg eller rede en seng. Rent bortset fra at jeg er så supersød at jeg tænker på mine svigerdøtre – tænk at få sig en mand som både kan stryge, lave frikadeller samt gøre rent på indersiden af et toilet!!

Men det vigtigste er dog kagerne!

Og i dag var det:

IMG_3906

Men nu I allerede har hyperaktivt mundvand, vil jeg lige vedligeholde det en anelse:

Marts 2010 041

Og – så er der ikke mere for den 25-øre. I må vente til søndag med resten!

27 kommentarer til “Om slaver i husholdningen og kager”

 1. Diktesoph 14. april 2011 hos 06:52 #

  Mums de kager ser lækre ud!
  Fedt med “hjælpere” i huset! Du har udeladt den del hvor du pisker dem for at de skal hjælpe til og råber meget højt hvis de ikke gør det. Men den gider v selvfølgelig heller ikke at læse om 😛
  Nej, synes det er super fedt. Som svigerdatter til en mor og far med samme intentioner er jeg meget glad og taknemmelig 😉

  • Kong Mor 14. april 2011 hos 14:16 #

   Ja men du må ikke sige det højt – for så er der nogen som ringer til kommunen når vi kommer hjem!
   🙂
   Der kan du se – det er godt at have svigermødre som tænker på én!

 2. Inge 14. april 2011 hos 07:02 #

  Uff sokker til 6 personer.. her kæmper vi med et utal af utro sokker til 2 personer.. Sokker er en af grundene til at jeg altid glæder mig til sandal tiden, ingen, eller næsten ingen sokker i flere måneder.. Det er lykken 🙂
  Dine kommende svigerdøtre kommer til at elske dig.
  Kagerne kan jeg altså ikke kommentere på, fordi mundvandet drypper ned i tastaturet.. 😉

  • Kong Mor 14. april 2011 hos 14:17 #

   Håber du har fået tørret tastaturet!
   De flotte konditorkager var jeg selv himmelfalden over. Det var ældstedatter som spontant lavede dem – fantastisk!

 3. Nadia 14. april 2011 hos 07:02 #

  Der kan aldrig være for mange kage-bagere i et hus 😉

  • Kong Mor 14. april 2011 hos 14:18 #

   Og slet ikke i vores!! Kage er sagen!

 4. Marianne 14. april 2011 hos 07:09 #

  Det evige sokkeproblem. Mine piger har taget konsekvensen – man kan godt have to forskellige på!
  Engang jeg klagede min nød til min mor over at sokker forsvinder i vasken, sagde hun, at det problem kendte hun ikke, mens hun kiggede forundret på mig! Hvor fedt er det lige?

  • Marianne 14. april 2011 hos 11:32 #

   Sikke noget volapyk! Det var min mor jeg klagede min nød til…

   • Kong Mor 14. april 2011 hos 14:24 #

    Jeg har rettet dig! 😉

  • Kong Mor 14. april 2011 hos 14:19 #

   Det er uretfærdigt. Men mine tager så ikke to forskellige på 😉

 5. Lene 14. april 2011 hos 08:03 #

  Sorry alle, jeg har heller ikke det problem med sokker 🙂

  Men jeg gad da godt 4 kagebagere i mit hus. Min søn var strid som barn, mente ikke at han skulle lave noget, hvad har man kvinder til (det sagde han! hvor kom det lige fra?) Ikke desto mindre er han den, der står for madlavning og støvsugning i hans eget hjem nu, så lidt fik jeg ham da lært 🙂

  • Kong Mor 14. april 2011 hos 14:20 #

   Det er ikke fair.
   Jeg vil dog skynde mig at sige at MINE sokker altid er parrede.. De som vælger vortex-forsvindings nummeret er de andre 5 ejermænds..
   Sikke noget at sige! GODT han selv står for det nu!

 6. Rejen 14. april 2011 hos 08:18 #

  Hihi, jeg hader også sokker, men nu er vi kun 2 så er det ikke svært at få dem parret, men opdager også indimellem at der er en enkelt sok der er flyttet hjemmefra..;-D
  Og uhmmmmmmmmmmmmmmm slurpppppppppppppppppppppppp, smaskesmaskesmaske, og heldige dig med køkken/kagehjælpere…Mine var ikke lette at få i køkkenet, men de kan da heldigvis klare sig selv nu, trods alt..;-D

  • Kong Mor 14. april 2011 hos 14:21 #

   Mine har altid stået på en skammel ved siden af madlavningen og hjulpet til fra de var helt små, måske det er derfor?

 7. Mille 14. april 2011 hos 09:26 #

  Jeg vil også have store børn, der kan bage kage og stryge. Og hjælpe med sokkerne. Jeg har flere gange overvejet at oprette et datingbureau for enlige sokker, for selvom vi kun er tre herhjemme, forsvinder der jævnligt et par stykker.

  • Kong Mor 14. april 2011 hos 14:22 #

   Det der datingbureau – det er jeg med på!
   Børn vokser – men jeg kan godt se du har lang vej endnu 😉

 8. Pi@ Knudsen 14. april 2011 hos 10:53 #

  Her var det sådan at det var vaskemaskinen der åd en sok en gang imellem. Løsningen fandt jeg her http://www.abecca.dk sock lock (en lille plastic dims der klemmes ned over sokkerne lige når man tager dem af – inden de smides i vaskemaskinen – ud kommer hvert par lige til at hæng op) Ved ikke om de stadig har dem 🙂
  Guld værd også for teenagere på efterskole.

  • Kong Mor 14. april 2011 hos 14:24 #

   De ser gode ud – men mon de kan gå i tørretumbler? (på grund af yngstepigens allergi kan jeg ikke hænge noget udenfor)

 9. jensdrejer 14. april 2011 hos 11:57 #

  Sikken et fantastisk indlæg og sikken nogle fantastiske unger. Jeg er meget imponeret over deres evner i et køkken – og når jeg læser om det, så får jeg samtidig lidt ondt af alle de børn som ikke lærer det samme.

  Da jeg ikke selv har børn, skal jeg selvfølgelig ikke spille smart og gøre mig klog på børneopdragelse. Men jeg synes det er lidt synd for de børn som ikke engang kan koge et æg eller en gryde kartofler når de flytter hjemmefra – og det er saftsusme forældrenes ansvar.

  • Kong Mor 14. april 2011 hos 14:27 #

   Nu er det ikke fordi man ikke selv har børn at man ikke må have meninger om dem? 😉
   Du har i øvrigt helt ret – børn skal lære hjemmefra hvordan man “overlever” i bogstaveligste forstand.

   De er meget gode i et køkken – nogle bedre (mere interesserede end andre) men jeg kan godt lide at lave mad og det smitter sikkert af. Jeg laver meget sjældent “børnemad” med det resultat at mine børn kan lide mange forskellige ting. De er vant til at smage noget nyt og det tror jeg også er sundt.

 10. Laila 14. april 2011 hos 17:47 #

  Åhhh.. Altså! Nu er det galt med de kager igen!
  Jeg tror ikke tastaturet her tåler mere mundvand… Det bliver nu også så klistret. Må hellere snart bage!

  – Ser lækkert ud! Og skønt med køkkenhjælpere. Det er det også her i huset, omend de er lidt yngre – men det er nu også hyggeligt. I sidste uge fik vi en hel plade boller serveret. Vi andre ville måske kalde dem kuvertbrød… Der var i hvert fald mere skorpe end bolle, men Yngstepigen havde selv lavet dem. Og det var det vigtigste 🙂

  • Kong Mor 14. april 2011 hos 21:40 #

   Ja så kan man spise hvad som helst – det er lavet med ubetinget kærlighed!
   Mht til dit tastatur – må jeg foreslå voksdug og blindskrift? 😉

   • Laila 14. april 2011 hos 21:48 #

    Eller bare hagesmæk… med opsamler 🙂

    • Kong Mor 14. april 2011 hos 21:49 #

     orv ja! dem havde jeg helt glemt!! 😀

 11. Pia 14. april 2011 hos 19:18 #

  Vores børn har også altid deltaget i alt hvad jeg har foretaget mig i køkkenet. Som helt små, op på køkkenbordet ovre i hjørnet, og senere når de kunne nå fra en stol eller skammel. De var vilde for at være med. Nogle år var det dog lidt afdæmpet for Mads´ vedkommende, hvor han nærmest kun gjorde det når han blev bedt om det. Der bad han jævnligt om han ikke måtte slå græs, lappe cykler eller noget i den stil i stedet for. Sådan en aftale kunne vi godt lave, det skulle jo også gøres.

  • Kong Mor 14. april 2011 hos 21:39 #

   Herligt når man kan hjælpes ad!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mysteriet om håndklæder « Kong Mor - 22. marts 2012

  […] Jeg kan umuligt være den eneste som jamrer, over blandt andet sokker, i en stor familie. Jeg ved godt – før nogen igen begynder at råbe op om at jeg gentager mig selv – at jeg allerede har udtalt mig om dette fænomen. […]

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: