Hadeord og sprog

20 maj

Åhh altså – man må godt være sart og lidt hysterisk, selvom man er over 40 og mor til 4 – bare fordi, det må man altså godt.

Lidt. Engang imellem.

Især når man falder over aversioner, som hadeord.

Jeg mener ikke alle de små ord, jeg drysser rundt i mine tekster – jo, altså, så, i hvert fald, bare, desuden og så videre. Det er nemlig små pæne fyldord, som krydrer teksten på bedste vis, og gør den appetitlig. Så de ord må man godt bruge, rigtigt meget. Jeg må i hvert fald gerne.

I starten her i blogland, turde jeg dårligt skrive noget af skræk for at komme til at skrive grammatisk forkert – og blive henvist til en skummel afsides cyber-skammekrog, og aldrig nogensinde blive læst. Så jeg gør mit bedste.

Men folk har altså ikke lært at tale ordentligt. I flæng kan nævnes:

Himbær, hångklæder, bedler, nytårsfortsæt, ynglingskage og bekræftigelse, for slet ikke at nævne ”pøsjø”, stiiiiks (steaks) eller ”én hotdogs..”

Eller ”Det gør lige meget”. 

Jeg krummer tæer og får akutte røde knopper. Jeg har virkelig en kronisk allergi overfor mennesker, der ikke gider respektere ord og sprog. Og I glemmer bare alt om at rette mine kommafejl. Tak.

Jeg skulle bare have luft – vil ikke noget fornuftigt overhovedet med dette indlæg, blot give udtryk for, hvor forfærdeligt det er at høre på.

Og så – for dog trods alt at slutte af på en positiv note – vil jeg lige vise jer en kop jeg har fået.

En Fynsk kop, købt i Spanien – til mig.

Selvom den er købt i Spanien og aldrig endnu har set Fyyns laaand, så er den  fynsk, fordi den er “søø’”. Den er nemlig så lille at der ikke er plads til “d”.

IMG_4248

Og rigtig god Bededag til alle!

42 kommentarer til “Hadeord og sprog”

 1. Rejen 20. maj 2011 hos 06:20 #

  Jeg er desværre en af dem der siger “hångklæder”, og jeg prøver ihærdigt at rette op på talefejlen. Jeg kan ikke have at folk opfinder deres egne udtryk, jeg har en kollega der i stedet for at sige; kaste op (ja undskyld sådan lige fra morgenstunden)så siger hun: jeg var oppe og kaste ud! Okay hvad smed du lige ud der? og så midt om natten ? Godt nok kommer det(opkast) ud af munden, men det kommer altså først op fra maven, derfor hedder det at kaste op!!….God weekend til dig..;-D håber ikke at det tager appetitten fra dine kager..hehe

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 07:23 #

   Jeg er ikke så sart 😉 jeg er mor til 4 og gift med en forh.jægersoldat så øhhm der skal nok lidt mere til. Blod for eks 😉
   Jeg opfinder mine egne udtryk 😀
   I stedet for at sige hold mund eller ti stille – siger jeg “ti mund”.. 😉
   Men det er jo ordene jeg ikke kan have – ikke menneskene!!

 2. Rejen 20. maj 2011 hos 07:31 #

  Det gør ikke noget folk selv opfinder udtryk, de skal bare være logiske eller komme i en sammenhæng så man kan forstå det..Lidt svært når der er en der siger; jeg har kastet ud! uden nogen som helst forklaring, så kan du selv sidde der og regne ud hvad der er smidt ud..hehe..

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 07:54 #

   Nårrh på den måde!! 🙂 ja det må være lidt træls!

 3. Lene 20. maj 2011 hos 08:29 #

  Og så måtte jeg lige tjekke i den danske ordbog, og ganske rigtig bekræftigelse er nu sagt så meget, at det er kommet med som en uofficiel sprogform :-): http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=bekræftelse

  Jeg fik i mange år røde knopper af ord som implementere og relationer, jeg er begyndt at bruge dem, men vil hellere sige at få indført eller forhold 🙂 Men de er jo stavet rigtig, jeg kan bare ikke ha dem.
  God weekend til jer

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 08:54 #

   DET var dog forfærdeligt. Det vil sige at bare man siger det forkerte ofte nok, så bliver det rigtigt?? Argh 😉
   Jeg kan heller ikke have “drøfte” . Kan vi ikke bare snakke eller diskutere sammen?
   Drøfte, implementere og relationer er ofte brugt af unge mandlige erhvervsfolk som har voldsomt høje tanker om sig selv 😀 (nu lufter jeg lige alle fordommene)
   God weekend! Min starter jo først i morgen!

 4. Anita 20. maj 2011 hos 08:46 #

  Velkommen i klubben for sprogrøgtere. Vi er et par stykker, skulle jeg hilse og sige ;-D

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 08:55 #

   Godt at vide – man ved jo aldrig om man bliver stemplet som snob hvis man skriver sådan 😉

 5. Anne 20. maj 2011 hos 09:27 #

  Du har min fulde respekt og sympati 🙂 Jeg har det nemlig på samme måde. Kan få akutte ‘ticks’ eller på bedre dansk nervøse trækninger ved øjnene, når jeg ser noget eller hører noget, der lyder (ER) forkert 😉

  Tror desværre at det bliver værre og ikke bedre. Sms-sprog, chat-sprog, US engelsk iblandet det danske osv. Det skal jo gå hurtigt…

  God Weekend – når du får det 😉 🙂

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 17:54 #

   Ja er det ikke frygteligt? 😉
   Jeg vil tro på at det kan blive bedre.. Lidt.. 😉

 6. Susanne 20. maj 2011 hos 09:28 #

  Jeg har ikke tid til at kommentere så meget i dag. Jeg skal nemlig til komfmasjon, så jeg skal ud og frasere mit hår, så det kan se godt ud 🙂

  Dejlig fredag til jer.

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 17:55 #

   Hahahaha – go’ konfirmation. Håber totten sad som den skulle!

 7. Kimbiakat 20. maj 2011 hos 09:31 #

  Jeg er også med på vognen. For der er hverken grund til at pimpe sproget op til at lyde af meget mere, som i det, du selv nævner (relationer, implementere og så videre) eller udtale ordene forkert. Det gør faktisk, at skolebørn har endnu sværere ved at stave det danske sprog korrekt. Vi siger nemlig Bende og Morden i stedet for BenTE og MorTen. Og der er masser af sådanne eksempler.
  Men inden jeg kommer rigtigt i gang, må jeg lige bekende: Jeg har tre ord, hvor jeg falder totalt igennem; digitalt, kærnemælkskoldskål og mammut. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af at lægge trykket rigtigt. Kan ikke høre det.
  Så hep hep til sprogrøgerne i Blogland. ;-D

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 17:56 #

   Med en ikke-dansk mand har jeg også de u-udtalelige ord inde på livet. Sig Hundrede – som en udlænding. Det lyder som om vi kaster op. 😀

 8. Anne 20. maj 2011 hos 09:33 #

  http://www.mja.dk/artikel.php?node_id=64876

  Guldkorn fra danske stile 🙂

 9. Sigrid 20. maj 2011 hos 09:34 #

  Jeg får akut røde knopper når udtrykket “super” bliver brugt – det er så fordummende at jeg raser !!
  Men med eller uden knopper – så har jeg hægtet mig på din blog – og følger dig i tykt og tyndt.

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 17:58 #

   Ups.. Sidder febrilsk og tænker på alle de gange jeg bruger super 😉
   Er nu yderst glad for at du hænger fast alligevel 🙂

 10. Ellen 20. maj 2011 hos 09:57 #

  Jeg bøjer mig dybt i støvet for min konge 😀
  Det kan vel ikke komme helt bag på dig, at jeg labbede dit indlæg i mig, nikkede henrykt og tænkte “YES – hvor er det skønt med en anden, der (også) tør komme med sine uforgribelige meninger om stavefejl”.
  Selvfølgelig er ikke alle lige gode stavere, men hvis man skriver til ‘det offentlige rum’, kunne man godt gøre sig den ulejlighed at skrive en kladde i f.eks. Word for at få luget de værste uhyrligheder ud, inden man sender ud i cyberspace.
  Jeg har også nydt kommentarerne – jeg har før ironiseret lidt over Dansk Sprognævn, fordi de i mine øjne er lige lidt for hurtige til at rette ind efter de fejl, folk oftest begår. Der er udvikling i sproget, ja, og det skal der være, men man kunne måske lige tøve en kende…
  Tillykke med din lille, fine kop – den er meget nuser.

  PS: Du glemte sviiitshirt og en drinks 😉

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 18:00 #

   Nej, det kommer ikke helt bag på mig 😉
   Og nej – ikke alle staver lige godt og ja man må godt lige læse det igen.
   Kommentarerne til dette indlæg er fantastiske!
   Hvor siges der dog mange grelle ting..

 11. M 20. maj 2011 hos 10:10 #

  Årh, jeg forstår dig! Det er ikke til at holde ud…og prøv fremover at lægge mærke til hvor mange der siger “tørvlet” istedet for toilet! Ka’ ik’ ha’ det – nej!

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 18:01 #

   Hahahaha – det er jo bare rigtigt – den vil jeg lægge mærke til nu!

 12. Mie Jessen 20. maj 2011 hos 10:12 #

  godmorgen

  tak tak så er jeg så gu da ikke den eneste der er ved at få spyttet galt i halsen når folk ikke udtaler orderne ordenligt. det der i øjeblikket kan bringe mig op og ringe er “hvafor” dette ord bliver brugt for alle hv-ord, det er bekvemt så skal man ikke holde styr på dem når der er et ord der samler dem alle. dialekt er ok, men at de bruger ordet i Radioavisen, TV-avisen selv vores dansk-kultur og kommunikations-underviser på Universitet, så kan jeg ikke gøre for det men jeg får røde knopper der lyser og blinker.
  kan i have en god alle der ude i syper-spa-se
  Mvh Mie

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 18:06 #

   Der kommer mange fejl fra TV/aviser. En eller anden.. hvem var dog det.. skrev om journalister – og at noget af problemet var at de har mindre og mindre tid til at skrive deres artikler i. Det må jo logisk nok kunne mærkes på kvaliteten efterhånden.

 13. Mie Jessen 20. maj 2011 hos 10:13 #

  ups 😦

  kan i have en god DAG mente jeg tihi 🙂

 14. Kim 20. maj 2011 hos 10:21 #

  Ja den er sgu da søøø din nye kop 😉 (Ja ja men jeg har lige hørt at ‘SGU’ i følge den nye opdaterede udgave af retskrivnings ordbogen ikke længere er et bandeord ;)) Så ja hvis man siger det forkerte ofte nok, så bliver det rigtigt 😉
  Og så lige et par mere til at forsøde formiddags teen med: Kalumborg, Umbraconøgle, rungkørsel, hånggemæng…
  God dag på Æblebakken 🙂

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 18:07 #

   Ja det har jeg også læst – det er nu lige meget – det kommer nok aldrig til at tage permanent bolig i mit ordforråd alligevel 😀
   GODE eksempler. Kalumborg.. argh

 15. Heidi 20. maj 2011 hos 10:53 #

  Jeg er egentlig enig, jeg retter vist på andre ret ofte når de bytter om på lægge og ligge og laver andre sprogfejl..Og ja min kommatering er også helt ude i hampen og det piner mig.
  MEN sproget er levende og det har det sgu altid været. Man kommer så hurtigt til at lyde som en gammel kone på 90 med et alt for indskrænket verdensbillede hvis man ikke accepterer de ændringer der nu engang er….

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 18:29 #

   Det er jo en hårfin balance. Nej det er ikke fikst at tale som en fra 1950 i 2011. Naturligvis skal man følge med – men jeg synes bare det er vigtigt at man behandler ord ordentligt.

 16. NadiaGravhund 20. maj 2011 hos 11:07 #

  Mine aversioner går lidt mere på de lokale udtryk. Som min oldemor der hadede de kedelige “grossenolliker”. Eller vores gamle nabo, der gik med “gummirøjser”. Eller dem der konsekvent kalder en spegepølsemad for en “spegeejnar”. Og en bajer for en “bajser”.
  Jeg har også oplevet en del i det sydsjællandske, der ikke tager på ferie – de går bort. Nemt at misforstå.

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 18:30 #

   JEG har aldrig i mit liv hørt om en Spegeejnar.. Det var dog et grufuldt ord 😉

 17. Marianne 20. maj 2011 hos 12:44 #

  Eller hvad med prasten i kirken, skramt livet af, kraft er en farlig sygdom? Jeg får knopper! Til gengæld har jeg ikke noget i mod hverken implementere, relationer eller drøfte. Jeg er dog en smule træt af politikere der begynder deres sætninger med: Der er jo ingen tvivl om at…

  • Kong Mor 20. maj 2011 hos 18:31 #

   Åh ja!!
   Politikere går jo på kursus i ikke at svare på de spørgsmål de bliver stillet!

 18. Diktesoph 20. maj 2011 hos 13:43 #

  Jeg har lidt den samme følelse mht det skrevne sprog. For mange fejl er bare dødirriterende! Som når man har købt en bog og der er stavefejl og manglende nutids-r! Hvad fanden er det for noget?
  Der skal ikke være fejl i bøger. Basta!
  (Ved godt det overhovedet ikke har noget med noget at gøre. Men det var bare lige det jeg ville sige). 🙂

 19. Dudess 20. maj 2011 hos 20:09 #

  Manglende nutids-r kan gøre mig tomatrød i hovedet! Der findes få ting, som irriterer mig så meget, som manglende nutids-r. Og når folk ikke starter deres sætninger ud med stort bogstav.

  • Kong Mor 21. maj 2011 hos 00:19 #

   Tænk ja, det kan også irritere mig meget!
   🙂

 20. Annette 20. maj 2011 hos 21:50 #

  Bedler! Nu er jeg jo ikke i en position hvor jeg kan tillade mig at revse nogen for deres udtale idet jeg selv taler med dialekt men bedler er også en udtale jeg har undret mig over. Indsæt selv kommaer 🙂

  • Kong Mor 21. maj 2011 hos 00:17 #

   Tror nu ikke så meget det kommer af dialekt – det er i hvert fald ikke dialekt jeg får rødde knopper af – det er bare sjusket sprogbrug 😀
   Og kommaer glemmer vi bare – helt fint med mig!!

 21. Pia 23. maj 2011 hos 19:56 #

  P.g.a. pladsmangel belv “d” altså udskiftet med et “ø” på dit krus 😉
  Jeg er ikke sprognørd, og siger helt sikket også en masse lollandsk vrøvl, og skriver ikke som jeg taler 🙂
  Jeg omgås mennesker der har lært rigsdansk, og de siger “bedler” om billeder. Jeg som engang troede, at rigsdansk var det korrekte sprog.

  • Kong Mor 23. maj 2011 hos 23:16 #

   Sprog er noget sjovt noget – Jeg kan sagtens finde på at tale dialekt – for sjov. Men taler vist mest rigsdansk.
   Men jeg siger ikke bedler.. 😉

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: