Noget om et væsen..

13 jul

Lene spurgte mig engang om jeg ville fortælle hvorfor, jeg generelt ikke er så imponeret over det danske sundhedsvæsen. Og nu skal I lige tage en hurtig beslutning – enten skal I klikke bort hurtigst muligt – eller forberede jer på klynk, brok og gråd med snot i.

Sidste udkald – og…. GO:

Jeg snakker ikke om den udøvende del af sundhedsvæsnet – selvom enkelte af dem også vil få et par hak i tuden. Læger, sygeplejesker, personale – de gør alt hvad de kan – ingen tvivl om det overhovedet!

Det er jo det der væsen, jeg har et horn i siden på.

For mange år siden da Zorronaldo var mindre, havde han meget overbid og utroligt grimme tænder. Faktisk så de nærmest ud som om de var blevet smidt ind.

Han kom derfor til specialtandlæge og fik bøjle – sådan en tage af og på bøjle. Resten måtte vi så vente med at få rettet, indtil alle hans tænder var vokset ud.

Da første forløb var færdigt fik vi besked på at vente på skoletandplejen, som ville sende ham videre til andet forløb.

I mellemtiden skete der noget. Er dog ikke helt klar over hvad – men nogen – som enten ikke har tandproblemer inde på livet, eller som har penge nok til at betale selv, havde taget andre beslutninger.

For da Zorronaldo endelig havde været på besøg hos skoletandplejen, havde han bare en lille seddel med hjem hvor der stod: ”tænderne er fine – behøver ingen behandling.”

Jeg blev så afsindigt rasende og tænkte at det ikke var muligt at nogen overhovedet kunne have åbnet min søns mund og set på hans tænder. Det lykkedes mig dog at køle så meget ned, at jeg var i stand til at ringe op og bede om en ny tid.

Heldet tilsmilede dem – idet jeg skulle til møde på en anden ø, og dermed ikke selv var i stand til at komme. Jeg sendte derfor min mor, som er blidheden selv.

Svaret var.. ja, hold jer godt fast: Sundhedsstyrelsen havde i de 3 mellemliggende år ændret kravene for hvordan et barns tænder skal se ud før de kan blive rettet. Et barn skal bare kunne tygge sin mad – og det kan han – altså har han ikke ret til tandretning.

Alle de sager, hvor børnene ikke var midt i et forløb, blev taget op igen og de fleste af dem, blev forkastet. Ikke fordi deres tænder var blevet bedre, men fordi kravene for hvornår man har en god tandstilling var blevet ringere.

Skoletandlægen hviskede også til min mor, at hun sagtens kunne se at han havde mere brug for bøjle og tandretning end de fleste, men at han ”desværre” ikke havde krydsbid mere. – Takket være det første tandretningsforløb. Og selvom hun meget gerne ville hjælpe ham – og at hendes professionalisme sagde at hun burde – så måtte hun ikke for sundhedsstyrelsen.

De meddelte dog ikke noget om at hans mund er lidt for lille, så der ikke er plads til alle tænderne, de vil derfor efterhånden blive skubbet udad og når han er midt i 20erne vil han ikke være i stand til at tygge lige. Derudover vil det påvirke knoglestrukturen i hans ansigt hvorved hans hage efterhånden vil bøje endnu mere indad og derefter op så han får en ”fip”hage..

Denne besked fik jeg både af hans gamle specialtandlæge, samt den franske specialtandlæge, vi konsulterede hernede. I Danmark fik jeg den besked, at jeg såmænd godt kunne få det lavet selv – det ville bare koste 32.000 kr. Dem havde vi ikke.

IMG_4194

I Frankrig blev bøjlen sat på, og forløbet er betalt af henholdsvis den franske sygesikring, samt den ekstra sygesikring som man har via sit arbejde – og er dermed ganske gratis for os.

I mine øjne er dette grotesk. Vi betaler skat i Danmark – mere end i Frankrig – og det er fint nok, fordi der så er velfærd til alle. Eller hvad? Hvordan kan man bare sætte kriterierne ned? Og hvem bestemmer det?

Naturligvis kunne vi bare betale selv – men jeg kender ikke ret mange som kan finde 32.000 bare sådan, uden at tage et lån.

Jeg er godt klar over at riget fattes penge og vi skal spare. Men for mig handler det også om prioriteter. Det handler ikke om at Fru Hovski von Snovski skal kunne få en gratis tandblegning, eller at jeg skal kunne få rettet en tand som sidder lidt skævt.

Det handler om at børn skal have tænder, så deres ansigt ikke ændrer form, og så de kan spise normalt som 25årige.

Så et stort rundt nul til det danske sundhedsvæsen, for denne her.

Og så kravler jeg ligeså stille ned af min kæphest igen.

26 kommentarer til “Noget om et væsen..”

 1. AB 13. juli 2011 hos 07:53 #

  En af mine kæpheste ved hele det danske væsen, både sundheds-, pasnings-, omsorgs- og så videre, er at der er en tendens til at sætte baren efter den laveste fællesnævner. Over hele linien. Det er også lidt det der sker i dit tilfælde – eller din søns. Og det er tænderskærende – so to speak 🙂

  Godt at han kom til Frankrig og at han nu er i behandling.

  • Kong Mor 13. juli 2011 hos 21:11 #

   Det er bare så synd at det kan ske. Jeg er jo bare heldig at have muligheden for en anden løsning. Alle børn skulle have en chance.

 2. Benedikte 13. juli 2011 hos 09:01 #

  Når jeg er ude og sejle og snakker med filippinerne om betaling af skat og dermed hvad pengene går til, står jeg jo nærmest og “praler” med at vi “bare” kan gå til læge og komme på sygehus når det passer os, sammenlignet med filippinerne som skal have pungen op af lommen HVER gang.
  Ideen er god. Men det fungerer bare ikke!
  Min far har store problemer med nakke og ryg, og skulle have en tid til en ny undersøgelse. Da indkaldelsen kom var det 10mdr ud i fremtiden. Kan det virkelig være rigtigt? Behandlingsgaranti mig bagi! Det nytter jo ikke med behandlingsgaranti når de er så længe om at konstatere hvad der er galt!?
  Og man kunne jo blive ved med horrible eksempler.
  Godt at Zorronaldo er ved at få rettet tænder. Det andet var da fuldstændigt vanvittigt tarveligt over for sådan en lille fyr!

  • Kong Mor 13. juli 2011 hos 21:19 #

   Det der er mest tragisk er jo at der er så mange historier – så mange har oplevet noget træls i forhold til det der væsen.

   Det burde søreme være bedre i et land som vores! Vi har strukturen, forskningen og baglandet.

 3. Madame 13. juli 2011 hos 09:01 #

  Der er vist mange, der tror, at det danske sundhedsvæsen er verdens bedste – men det er længe siden, det var. Hvor er det dejligt, at din søn fik rettet tænderne via den franske sygesikring og den ekstra sygesikring, man har via sit arbejde!

  Da jeg som barn havde bøjle på tænderne, var jeg grædefærdig, da bøjlen kom af og tænderne stadig var skæve – men det var ikke det, der var kriteriet for at få rettet tænder – kun at ‘biddet’ var rettet, og jeg kunne tygge maden. Det er et emne, jeg kunne skrive meget om …

  • Kong Mor 13. juli 2011 hos 21:22 #

   Ja det er 30-40 år siden det var verdens bedste – nu er væsnet faldet i søvn på sine laurbær. Sidst jeg kiggede, delte Frankrig og Sverige 1ste pladsen på WHO’s liste over sundhedsvæsner..

 4. Kirsten 13. juli 2011 hos 10:56 #

  Siden jeg flyttede udenlands har jeg stadig måttet konstatere at systemet går efter devisen: Jævnt fremadskridende tilbagegang.
  Alle de smukke ord med fri behandling er jo mægtig smukke. Men hvis min far der er 83 skal vente 9 mdr. på høreapparat så hjælper det ikke at det er gratis (hvis det altså er det). Eller da min mors veninde der var opereret for brystkræft fandt en knude i det andet bryst og måtte vente et par måneder på mammografi. Eller at man skal gå til familielægen med gynokologiske problemer og kun kommer til gynækolog hvis vedkommende mener at det er nødvendigt. Ja, jeg kunne blive ved.
  Så vil jeg hellere betale en procentdel af min løn dirkte til sygesikringen og vide at jeg selv vælger læge hver gang og kommer til specialist i løbet af en uges tid hvis jeg mener at jeg har brug for øre-hud-gynækolog-ortopæd læge. Sådan som det fungerer i Israel og hvor også de fattige har den ret. Og der er sgu ikke ret meget budget at rutte med fordi det hele skal bruges til at holde krig for…….

  • Kong Mor 13. juli 2011 hos 21:24 #

   Jamen lige præcis

   Som jeg siger – det er et spørgsmål om prioriteter

 5. pernille 13. juli 2011 hos 12:59 #

  Jeg bliver noget så harm når jeg tænker på det sundhedsområde jeg er forbundet mest med.

  Der er aldrig blevet brugt så mange penge på høreomsorg som nu.

  Men den service jeg (og datteren) modtager bliver konstant forringet.

  Jeg har helt opgivet at sætte mig ind i hvem jeg skal henvende mig til mht de forskellige tekniske, sociale og helbredsmæssige aspekter. Det er nogle andre personer på andre steder i andre byer hver gang.
  Med systemer som ikke kan snakke sammen, så jeg må have min hørekurve med som i print i hånden som de forskellige så kan taste ind i deres forskellige systemer hvor de selvfølgelig ikke kan se nogen af de andre kurver som er blevet tastet ind igennem de sidste 37 år.

  Hvad går alle pengene til?

  De går til private ørelæger som sælger private høreapparater uden nævneværdig vente tid, som sjovt nok alle mindst koster de 5.607,- pr apparat man kan få i offentligttilskud.
  Udgifterne får kommunerne til at trække opgaver (og penge) hjem fra de audiologiske afdelinger (det eneste sted kommunerne reelt kan spare), som må fyre folk, hvilket giver længere ventelister, som får flere til at vælge den private løsning.

  Alt dette betyder at jeg foråret 2012 kan forvente at få de nye høreapparater jeg blev indstillet til i febuar i år.

  Men det er altså også kun fordi jeg er i job.

  • Kong Mor 13. juli 2011 hos 21:27 #

   … Ja man tager sig til hovedet. Det er så bunduretfærdigt.

   First Man fik høreapparater 6 måneder efter de var bestilt. Ikke 2 år som det var planlagt. Han skiftede bare sygehus.. Men de blev aldrig indstillet ordentligt og han kan ikke bruge dem. Ventetiden på at få dem indstillet.. 28 måneder!! 😉 Så pengene er smidt ud af vinduet indtil da…

   • pernille 14. juli 2011 hos 14:20 #

    WHAT!!!
    Der må ikke være ventetid på tilpasning. Det har jeg ikke engang som det er nu, jeg skal bare finde mig i at rende rundt med min opdaterede hørekurve til de kommunale folk, som skal pille ved knapperne i denne måned, møde op tidligt på den rigtige dag og vente i en 4-5 timer.
    Ventetid på tilpasning er da det rene spild af dyr og nødvendig teknologi.
    Nu ved jeg ikke om det er i La France eller i DK han står på ventelisten, men hjemme kan høreforeningens råd, vejledning og hjælp anbefales.

    • Kong Mor 14. juli 2011 hos 22:15 #

     Hmm ja det vidste vi så ikke – det var i DK der var ventetid.. så han render stadig rundt og er døv som en dør..
     Han mangler mellem 2000 og 3000 mhz så det er alle nuancer i et sprog.. LIDT træls..

     Men tak for oplysningen!! 😉

     • pernille 16. juli 2011 hos 03:46 #

      Det er ikke lidt træls, det er UACEPTABELT!
      Hmmm når I nu er i Dk kan det være en mulighed at kortslutte processen lidt….

      Jeg fik en gang en fyr ansat hos Phonak i Middelfart til at lave et specielt støjprogram til mine HA (høreapparater) (meget hush hush… så sig ikke noget til nogen om det ;-)).

      Prøv at kontakte widex/phonak/oticon (alt efter hvem som har lavet hans HA), fortæl dem om mandes skuffeapparater og hvordan det er drøn ærgerligt at deres sikkert fine fine instrument altså slet ikke hjælper på hans høretab.

      Hvis du er heldig kan du ramme ind i en lidt ærekær audiolog, som gerne vil bevise at DERES vidunder godt kan afhjælpe høretab i den vigtige “talebanan” (frekvensområdet mellem 2000 og 3000 mHz).

      Et høretab er helt bogstaveligt trættende (for hele familien) og jeg har personligt erfaret hvilken forskel godt tilpassede hjælpemidler kan gøre, både for mig selv og for mine unger
      (som fx sidst hvor jeg opdagede, at jeg havde byttet om på højre og venstre HA… F*** jeg troede min hørelse havde taget endnu et fald mod “døveafgrunden”).

      Nå men summa sommer…. se at komme op på nogle barikader med den teknik, det er altså bøvlet værd.

      Og ja tilpasning af høreteknik er bøvlet selv med den mest hjælpsomme audiologi afdeling og kommune…. folks hørelse er jo forskellig ligesom de situationer vi skal kunne høre godt i er det.

      • pernille 16. juli 2011 hos 03:49 #

       Uhh ja en ting mere:
       Både datterens og mit eget høretab er en såkaldt basinkurve og rammer derfor også værst ned i taleområdet, og vi bliver godt hjulpet af vores HA.

      • Kong Mor 16. juli 2011 hos 11:09 #

       TUSIND tak for dit svar!!! Det er helt klart noget jeg vil gøre noget ved. Og jeg siger det ikke til nogen! 😉
       Det er lidt anstrengende for familien – men også for ham fordi han ikke er så gammel og fordi det er en arbejdsskade.. Når man er supersoldat er det ikke smadderfedt at være døv..

 6. Inge 13. juli 2011 hos 15:10 #

  Jeg kan godt forstå du ikke er imponeret af det væsen..

  For 35 år siden, da jeg var klinikassistent hos en regulerings specialist i den offentlige børnetandpleje, blev der reguleret tænder i et omfang, så guderne måtte sig forbarme.. Selv små skævheder skulle helst rettes, alle skulle have det samme lige og ensrettede smil, de små skævheder og charmerende kendetegn blev forsøgt fjernet. Selvfølgelig var der også mange helt relevante reguleringer, hvor der blev rettet krydsbid, saksbid, overbid, underbid og pladsmangel.

  Nu er man vist desværre hoppet helt over i den anden grøft, hvor man (næsten) ikke skal kunne tygge sin mad, før man får reguleret.. For lidt og for meget er stort set lige slemt. I din søns tilfælde giver det ingen mening ikke at regulere, hvis det senere medfører kæbeproblemer.

  På hans vegne glæder jeg mig over at I bor i Frankrig hvor fornuften åbenbart har større råderum end her DK. På Danmarks vegne ærgrer det mig af h.. til, at vi har fået sat overliggeren så lavt her i landet.

  • Kong Mor 13. juli 2011 hos 21:31 #

   Jamen igen – for meget og for lidt. Jeg har også nogle lidt skæve tænder som ikke blev til colgate smil – men det er ligemeget! For det generer intet.

   Zorronaldo derimod ville være ilde stedt hvis han ikke fik sin bøjle. Det MEST groteske var at Prinsessen fik tilbudt togskinner og hendes tænder er ikke nær så slemme.

   I Frankrig hed prioriteten Zorronaldo og ikke Prinsesse Lyserød – ikke desto mindre fik de begge togskinner og skal have indsat stålplader i ganen for at udvide den og give plads til tænderne!

 7. Susanne 13. juli 2011 hos 19:45 #

  Det kræver sin energi at være syg, siges der. Ikke fedt. Så sent som i går var der et indslag i tv om kvinder, som ikke blev tilbudt behandling for kræft i æggestokkene rundt omkring i landet, selv om det udføres med succes på OUH. Lærgerne i de andre regioner har enten ikke kendskabet, eller også “glemmer” de.

  Heldigvis har jeg ikke selv en “god historie”, jeg kan komme med her. Faktisk har systemet været klar til os, de par gange, vi har haft brug for det.

  • Kong Mor 13. juli 2011 hos 21:35 #

   Gid der var mangel på de “gode” historier. Jeg har jo selv oplevet en del gode ting – jeg skælder ikke ud over det hele – men generelt set har jeg flere dårlige oplevelser end gode!

 8. Ellen 13. juli 2011 hos 22:11 #

  Jeg er SÅ enig! Alle de enkelte ansatte gør alt hvad de kan og lidt til, men bevillingerne / økonomien bliver værre og værre, og nu er det ved at ligne noget, vi snart ikke kan tillade os at kalde et velfærdssamfund. Jeg kunne skrive rigtig meget mere, men skal nok lade være 😉

  • Kong Mor 13. juli 2011 hos 22:19 #

   Det er jo lige DET som er grotesk med alt det vi betaler i skat. Og tag ikke fejl – jeg synes det er fint at betale meget i skat for at have et velfærdssamfund.
   Men vi har jo ikke noget velfærd mere – det er væk? Forkert investeret – forkerte prioriteter.

   Det er trist.

 9. Rikke 14. juli 2011 hos 00:04 #

  Kære Kong Mor
  Jeg er fuldstændig enig med dig!
  Jeg har selv (for maaaaaange år siden) haft bøjler på mine tænder. Min mor kæmpede en kamp for at det skulle lykkes – jeg havde “kun” 11 mm overbid… I starten ville de heller ikke “behandle” mig, men på en eller anden måde endte jeg med “togskinner”, ganebøjle og nakketræk – og i dag har jeg så nogenlunde lige tænder….
  Tør slet ikke tænke på hvordan jeg havde set ud i dag, hvis ikke de tænder var blevet sat på plads….
  Bedste hilsner fra Rikke

  • Kong Mor 14. juli 2011 hos 22:16 #

   Godt at din mor kunne råbe op og få dig repareret.
   Det lyder jo også helt grotesk.

   11 mm er da meget???

 10. Lene 15. juli 2011 hos 07:58 #

  Sørgeligt at penge sætter fællesnævneren og sørgeligt at beslutninger skal gå fra den ene yderlighed til den anden, hvorfor ikke finde den gyldne middelvej. Det gælder vist i al hvad væsenet har med at gøre.
  Min familie har haft stor gavn af væsenet i og med at min niece og min mor døde af kræft og var gennem mange undersøgelser og behandlinger, som gav os flere gode år sammen med dem, og her snakkede vi om, at det var godt at bo i et land, hvor vi ikke skulle tænke på, om vi havde råd til dette.
  Men på mit arbejdsområde kan jeg se samme tendens, som du beskrev i forhold til jeres søn, nemlig at man ændrer fællesnævneren af hensyn til penge og ikke af hensyn til den viden man har om, hvad der er bedst. Trist.

  Og så håber jeg sommeren kommer, når du er tilbage i Danmark. Min ferie lakker mod enden, og jeg skal arbejde de dage, du har arrangeret træf, desværre. God dag til dig.

  • Kong Mor 15. juli 2011 hos 10:11 #

   Ja det er nemlig.
   Jeg har skam også haft god brug af væsnet – men det er bare ikke i alle tilfælde det er lige hensigtsmæssigt!

   Rigtigt ærgerligt at du skal arbejde de dage. Men en anden gang måske?

 11. Susan 18. juli 2011 hos 00:19 #

  Hvor er det trist at reguleringstandlaegerne, eller maaske rettere dem der bevilliger penge til reguleringstandlaegerne, ikke taenker lidt mere ud i fremtiden. Barnet skal bare kunne tygge sin mad, ja saa er det aabenbart ligegyldigt om barnet har et bid som giver dem hovedpine, slider uforholdsvis meget paa kindtaenderne saa de bliver slidt helt ned alt for tidligt, hvorefter barnet/den unge/den voksne skal have kroner paa alle kindtaenderne etc. etc.

  Min datter har ogsaa boejle, men vi betaler nu selv det meste, vores forsikring daekker $1500 og vi betaler saa selv $5000. Hun har haft den der boejle til at udvide ganen saa taenderne i over og undermund rent faktisk kan ramme hinanden, hun har nogle ret avancerede dimser i begge sider af munden der skubber kaeben fremad saa hendes overbid mindskes og i foelge special tandlaegen vil hendes kaebe vokse i den stilling og dermed blive der, OG saa har hun jernbaneskinner.

  Tandlaegen fortalte at eftersom hun har et aabent bid saa fortaenderne ikke naar sammen, har hun rent faktisk aldrig rigtigt brugt fortaenderne, da han sagde det kunne vi jo godt se det, for hendes fortaender har stadig de der takker i kanten som nye taender har, og dermed har hun slidt meget paa kindtaenderne, saa samtidig med at det giver hende et flot smil, taender der er nemmere at holde rene, saa vil alt dette betyde at hun sikkert ikke skal have kroner paa kindtaenderne – eller i hvert fald at hun skal have det meget senere end hvis ikke hun fik rettet taenderne nu.

  Heldigvis kan vi betale i afdrag over de 2 aar som forloebet er estimeret til at vare – uden renter, sa vi behoevede ikke at finde $5000 bare lige paa een gang!

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: