Kære lille bilafgift..

16 aug

Nu hvor vi savner det hele lidt, og vi såmænd sagtens kunne have brugt et par uger mere på øen, så er det bare med at finde det der er fedt ved ikke at bo i Danmark – det er for eks. bilerne.

Ej – dette her er virkeligt noget der kan hidse mig helt afsindigt op – så nu er I advarede.

Som når man flytter tilbage efter mange år i udlandet – og man tager sit store lækre køleskab med hjem – den slags kan slet ikke fås i Danmark – og man tager sin bil med hjem. Man har 4 børn og man har derfor brug for en stor bil, eftersom man beslutter sig for at bo på en ø, for at befolke udkants Danmark.

Man skal ikke betale afgift af sit fede køleskab, som er nyere end bilen OG som man sælger for det dobbelte af hvad man selv gav, fordi der allerede er køleskab i det hus man køber.

Men altså, den bil man absolut ikke vil sælge – fordi den offentlige transport er helt i hegnet når man bevæger sig mere end 20 km. fra Storkøbenhavn – den bliver man så nødt til at sælge.. i Frankrig, og tage et banklån der er næsten ligeså stort som huslånet, for at kunne få en 10-15 år gammel bil uden aircondition, men stor nok til at transportere de 4 børn.

Arrrgh, men altså – bare fordi man ikke leaser i Tyskland..

Den første bil vi havde i Danmark, var en Fiat Punto ovre hos Jan.. Det var det, vi lige akkurat havde råd til.. Hvilket jo betød at First Man måtte løbe ved siden af, eller tage den på stop, hvis vi skulle langt.

Jeg kunne så mase 4 børn på 8, 6, 4 og 1½år ind i min lyseblå Punto, og gøre landevejene usikre. Det kostede engang 1000kr. Dog ikke noget klip – men jeg er til dato stadig meget imponeret over, at jeg overhovedet kunne køre så stærkt, i min lillebitte lyseblå dyt, at det kunne udløse en 1000 kroners bøde – så selvom jeg absolut ikke vil opfordre til fartbølleri, så var jeg faktisk ret stolt af min bøde.

Der stod jo pludselig en mand – sådan midt på landevejen. Og jeg nåede kun med nød og næppe at bremse, mens jeg tænkte hvad er det for en idiot som står midt på vejen – det er da farligt, da Zorronaldo – som var lille – råbte: ”MOAR pas på – han har en pistol”.. Hvortil jeg kunne berolige ham med at det nok ikke var en røver – snarere rigtigt meget tværtimod. Og så kom jeg altså til at grine.. Politibetjenten grinte knap så meget – han kunne faktisk slet ikke se det morsomme i noget som helst, og han sagde ikke engang farvel da han tværede girokortet ud i ansigtet på mig. Han nøjedes bare med at sige: ”Kør ordentligt” i en meget vrissen tone.

Da vi så fik det der banklån og endelig kunne investere i et skrummel af en 7 personers bil, uden aircondition, så fik vi også en blikdåse til First Man, der ikke havde så langt på arbejde, som jeg.

Den var så lidt ustabil, denne blikdåse fra 1983.. Den havde noget med benzinpumpen – det har gamle golfer gerne. Det siger Jan i hvert fald – den klogeste og sejeste mekaniker i Danmark! Bare spørg Gårdmand Bjørn!

Nå, men når denne her golf så gik i stå – det gjorde den jo gerne sådan 10 minutter i lukketid, eller 5 minutter i for sent i skole – så var der ikke andet for end at skubbe.

Raseri giver vinger – eller styrke, eller noget sker der i hvert fald, for First Man ofte kunne ses, løbende på øens landeveje, med en golf på ryggen og to børn på bagsædet, hvinende af fryd over deres seje far. Han fik også noget af et rygte i landsbyerne!!

Denne transportform havde flere fordele, nemlig at børnene ikke kom for sent, samt at han fik nogenlunde afløb for de fleste af sine aggressioner inden han fik båret bilen ned til Jans værksted – hvor han så kunne sparke på et par dæk i frustration, mens han ventede på at blikdåsen blev klar igen.

Nu var det heller ikke fordi det store skrummel var så stabilt. Eller måske var det alt det elektriske vi mosede ind i den.

Det er meget muligt at en generator – selvom den er helt ny – ikke kunne trække de 2 DVD’er og 4 skærme som var et absolut must for at kunne køre længere end til Djævleøen, med børn. Men det siger vi ikke til nogen. Og da slet ikke til dem, som gav os en ny generator på garantien..

Hvorom alting er, fik jeg lært at generator hedder lichtmaschine på tysk og at den var ganske meget i udu. Og selvom vi lige akkurat nåede over grænsen kunne vi så holde skovtur ved Kliplev afkørsel 73. Og vente på søde Falck. Og First Man var olm som en tyr! Og hader meget inderligt den danske bilafgift!

Min bil hernede, har 7 pladser, automatgear, aircondition, indbygget tv, numsevarmer, dog ingen ratpels, men alskens andre behageligheder, endskønt den kun kostede det samme som lige godt 3 blikdåser hjemme i Danmark, og jeg vil meget nødig af med den.

Skulle jeg blot et kort øjeblik overveje at tage den med hjem, og få danske plader på, kommer jeg omgående på andre tanker efter at have set de ublu takster for den slags.

Afsindigt uretfærdigt.

Kunne vi ikke lave en revolution? Bare en lille én? Ellers er jeg ikke helt sikker på jeg kommer hjem igen. For der er ingen chance for at jeg nogensinde kan få mast firkløveret ind i en Fiat Punto igen.

18 kommentarer til “Kære lille bilafgift..”

 1. Inge 16. august 2011 hos 07:18 #

  Uha så fik du lige trykket på den store røde frustrationsknap vi også har her i huset.. Hvis det kun var bilpriserne der afgjorde, hvor vi havde fast adresse, så blev det her i Sverige.. 🙂

  • Kong Mor 16. august 2011 hos 11:48 #

   Der kan du bare se! Det er døduretfærdigt!

 2. Ellen 16. august 2011 hos 08:17 #

  Jeg er med på revolutionsbarrikaderne!
  Men det er på den anden side alle andre end dem, der ikke kan undvære de penge, der kommer ind på de sindssygt høje afgifter…
  John bliver nærmest fysisk syg, når vi er i England og ser, hvor lidt bilerne koster derovre.

  Du må i øvrigt have ‘ramt’ præcis den samme politimand, jeg var ved at køre ned for et par måneder siden. Det kostede også mig 1000 kr og nogle temmelig vrisne ord fra hans side.

  • Kong Mor 16. august 2011 hos 11:53 #

   Ja jeg ved godt at mange gerne ville kunne spekulere i billige biler og tjene kassen – jeg er bare ikke interesseret i at tjene kassen – jeg vil bare have en bil som er stor nok til min familie som jeg kan betale uden alt for store banklån!

   Forstår godt John!! Har det på samme måde!

   Og Politimanden er garanteret den samme!! 😀

 3. Donald 16. august 2011 hos 08:33 #

  EU har vist anbefalet Danmark at “justere” bil-afgifterne og et par andre afgifter, men rent psykologisk-teknisk er den så indarbejdet i danskernes bevidsthed, at man foretrækker at udfase den *meget* langsomt (over flere hundrede år tror jeg det er … 😉

  Hvor gør det bare ondt at høre om det besvær, der er, når man flytter i EU. Det er en skandale, at vi har accepteret “fri bevægelighed for varer” men IKKE fri bevægelighed for mennesker!

  Du rammer plet. 20 km. udenfor København skriver du, – så må man jo lige uddybe: Indenfor København er de fleste på cykel 🙂

  • Kong Mor 16. august 2011 hos 12:01 #

   Det lyder nok meget realistisk. For hvad skulle staten ellers tjene penge på hvis det ikke var bilafgifter og benzin-do.

   EU er en farce – smukt på papiret men ikke i virkeligheden, Desværre. Muligvis i forretnings verdenen men ikke for menigmand.

   Havde lige glemt det med cyklerne. 😉

 4. Rejen 16. august 2011 hos 09:00 #

  Jep, afskaf de høje afgifter på nye biler, så kunne det også være at nogle af alle de gamle “lig” der kører rundt blev udskiftet til mere miljøvenlige biler…Det er grove løjer med de høje afgifter vi har på mange ting i Danmark..;-D

  • Kong Mor 16. august 2011 hos 12:02 #

   En afgift er okay – men hvor logisk er det at man når man flytter ikke må have en gammel bil med hjem – uden at betale kassen for det.

   Men ja sådan er det og det vil også være en realitet for os når vi kommer hjem igen.

 5. Katrine 16. august 2011 hos 09:28 #

  Tal ikke om det, jeg savner min skønne sorte firhjulstrækker, min Lexus babe noget så inderligt….Den gav vi 350.000kr for som ny (her koster den over en million til info), og det for snart 9 år siden. Et skønt køretøj og det vildeste problem, vi har haft med den, var at den sidste år ville have et nyt batteri for første gang i sit liv!!! Naturligvis drømmer vi om at tage den med til DK, men SKAT (cherie) vil have noget i retning af 130.000 kr for det. Det er mange penge for sådan en gammel øse…Den blev så sat til salg i Schweiz, hvor vi kommer fra, men “man” vil kun slippe 25.000 kr for den, og det er altså for lidt, synes vi. Lige nu ser det ud som om, at min mand vil have den til DK alligevel, men som expat bil, hvad det så end betyder af skattetekniske fiksfakserier? Skal den laves om til en gul plade bil, så vil det også koste kassen, så vi får se. Men jeg er da også meget glad for min cykel nu, da jeg kan bruge den, har nu investeret i støtteben og bagagebærer, så det er vildt!!!
  Bonne journee a tous

  • Kong Mor 16. august 2011 hos 12:03 #

   Ja det er en urskov at hitte rundt i. Vi fandt ud af at det var alt for dyrt. Så vi har bare kørt rundt i gammelt skrammel.

   Bisous et bonne journee

 6. Benedikte 16. august 2011 hos 10:52 #

  Få lige gang i den der revolution så det bliver sjovere for os at gå ud og købe (vores første!!!) bil. Avs hvor det er dyrt. Og dumt! I forhold til hvad de koster syd for grænsen.
  Hmm, måske det der udenlandsdansker skulle have en chance…

  • Kong Mor 16. august 2011 hos 12:05 #

   Ja det var jo en mulighed! De har også billige biler i Holland 🙂

   Starter ellers gerne en revolution til hver en tid! 😉

   • Benedikte 17. august 2011 hos 16:20 #

    Jeg sætter gerne en underskrift hvis du skulle komme forbi og ringe på! 😉

 7. Nadia D. 16. august 2011 hos 16:12 #

  Jeg ville gerne have en Fiat Punto! Sådan en havde Kasper, da vi blev kærester, og jeg SAVNER den. Og eftersom jeg dagligt er ved at blive kørt ned af aggressive folk i firhjulstrækkere her på Østerbro, så stemmer jeg ikke ligefrem på flere store biler.

  Puntoer til alle!

  • Kong Mor 16. august 2011 hos 18:52 #

   Det lyder uhyggeligt!
   Jeg er nu heller ikke ude efter en aggressiv 4×4 – bare en bil med plads til 6 pers. som ikke skal igang med håndsving!

   Hvis jeg skal have Punto igen er jeg nødt til at have en med sidevogn – ellers får jeg ikke alle ungerne ind i den!!

 8. Lene 16. august 2011 hos 20:15 #

  Efter at være kravlet op på stolen igen og STADIG har det mest fantastiske billede på nethinden af First Man med en Golf på ryggen, skal jeg passe på ikke at falde ned af stolen af grin – igen. Tak søde 🙂

  • Kong Mor 16. august 2011 hos 20:40 #

   Takker 🙂 han løb blandt andet fra gadekæret og hen til skolen og så bagefter ned til Jan!! Sejest.. Og han var TOSSET sagde Prinsessen!! Men de kom i skole til tiden!

 9. Susanne 17. august 2011 hos 06:34 #

  Som flittig bruger af køretøj på de danske veje melder jeg mig i klubben. Vi har 2 biler på matriklen. Det er nemlig vores pris for at holde af udkantsdanmark.

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: