Med andre ord – enaaand i ovn.
Det er næsten synd at jeg ikke indtaler mine indlæg.. Jeg kan vil nemlig ikke udtale ”enaaand” (en and) på andre måder.
Hvilket driver firkløveret til vanvid – og afføder opgivende miner og irriterede vris såsom: ”ååårh MoAAR tal nu ordentligt”. Morsomt!
Jeg ved ikke helt hvornår det satte ind, men det må være en slags virus. Enaaanden slags fugleinfluenza om man vil. Ej, nu er jeg næbbet.
Måske kom det med en for længst hedengangen landsholdssammensætning – indeholdende Ebbe Sand. Muligheden foreligger.
Jeg havde nemlig engang i tidernes morgen, investeret i et sæt DBU undertøj – str.3år til Zorronaldo – og hjernevasket ham til, når jeg pegede på den før omtalte herre på hans mave, og spurgte ”hvem er det?”: at trække tommeltotten ud af munden og sige ”EbbeSaaaand” på en meget sød og papegøjeagtig måde.
Ja, jeg ved det – et ledende spørgsmål – men jeg er heldigvis ikke advokat så der er ingen dommer der kunne buldre: ”indsigelse” eller hvad det nu hedder på dansk.
Men i hvert fald, derefter var der ikke langt til at sige enaaand, når hver gang, det stod på menuen.
Det gør det jo ikke så tit – idet det kun er Mortensaften en gang om året og First Man ikke ligefrem elsker andesteg. Så meget desto mere grund til at voldbruge mit yndlingsord den ene gang om året jeg har mulighed for det.
Vi får det nemlig heller ikke så tit til jul af samme årsag.
Men Mortenssaaand – det skal vi altså have, hvad enten vi sidder hjemme på øen eller på Æblebakken.
Først skulle jeg finde enaaand der ikke allerede var blevet henkogt eller røget eller havde fået diverse leversygdomme. Det er ikke nemt vil jeg godt sige – og slet ikke i november hvor der er længe til jul!
Jeg endte dog til sidst med at lægge hånd på enaaand som, sammen med to andre, lå og frøs på bunden af en køledisk i supermarkedet. Jeg fik kun øje på den fordi jeg stod med hovedet helt nede under kyllingerne, der skjulte den for mit åsyn.
Nå, til Æblebakken kom den, og fik feber og hedeslag i min ovn. Og i samfulde 4 timer kredsede børn omkring mig, og ovn, for ustandseligt at meddele at huset duftede af jul.
Faktisk er det ret praktisk – man øver sig jo på en stor julemiddag, med denne mindre generalprøve. Minnaaand smagte himmelsk og rigtigt julet og i øvrigt havde vi en gæst som ikke havde mødt enaaand a la dansk før, en ganske nybagt far som var for ophidset til at tage hjem – hans søn blev født ca. samtidigt med at minnaaand kom ind i den varme ovn.
Hvilket igen betyder at jeg skal se – og snuse – til nyfødt senere i dag – hvor jeg ikke vil undlade at gøre opmærksom på at vi har fri!! Hurra!
…
Bare jeg nu ikke bliver skruk..
Har aldrig helt fattet hvordan mortensgåsen blev til en and (enaaand ??), men indrømmet, jeg er ikke ganske utilfreds med tilsnigelsen, da jeg trods alt foretrækker det rappende frem for det skræppende…
Skruk? – det fungerer garanteret bedre end hormoner. God fornøjelse 🙂
Nej faktisk er det ret skod for ænderne. Så kom det lige til at gå ud over dem!
Gåsesteg er lidt.. for stort til den forholdsvise lille smag. Kan også bedst lide aaand. Men da jeg ikke er ene om at bestemme får vi desværre kun enaaand til Mortensaften.
Og at holde den lille trut var fantastisk opløftende!! Lækker lille sag! 😉
Det må da være bedre at være gravid på den naturlige måde 😉
Jeg ved godt, hvor alle jeres ænder er: de er eksporteret til DK! Der ligger ufatteligt mange franske ænder i vores frysediske, synes jeg…
Tak for en underholdende fortælling. Som sædvanlig 🙂
Jo men jeg HAR givet.. Jeg skal ikke have fler’ 😉
Og så må jeg på det kraftigste anmode om at I sender de der ænder hjem igen. Der er vel ænder nok i kongeriget??
Nå det haster ikke – der er et helt år til næste gang.
Selv tak! 😉
Mmmmmm duften af jul er ikke så dårlig, og så babyduft senere, så kan det ikke blive bedre…;D God fredag til dig..
Nej der blev kræset for min næse idag!!
Tak og god lørdag 😉
Jeg har også fridag-fredag. Herligt…. Jeg har engang lært, at anden mortensaften oprindeligt var en gås. Faktisk lærte jeg det af Pyrus i børnenes julekalender for nogle år siden.
God fornøjelse med baby. De er så skønne de små – men skruk… Det er jeg helt vokset fra.
Nå.. skal vi lige have lidt historie? Saint Martin de Tours som ikke ville være biskop..
Franskmænd er i øvrigt behørigt benovede over at vi fejrer ham!
Han var lækker lækker, men nej jeg blev ikke skruk. Jeg gider ikke det cirkus igen! 😉 nu venter jeg bare på at der kommer børnebørn!
Ha ha ha 🙂 sikke et raaaaaapt indlæg ;))
😉
tak!
Du er ellers go’ at du ikke er blevet skruk før nu 🙂
Jeg synes det lyder interessant med “ennaaand på dansk” – det må være sveskerne eller noget … eller er det fordi den ikke er røget og marineret i forvejen – det er det jo nok iflg. hvad du skriver.
Det er en god ide at øve sig til jul, det tror jeg også, at jeg skal. Det gør ikke noget at generalprøven bliver bedre end premieren 🙂
Det er blandingen mellem sødt og salt. Den er meget typisk dansk. Og mange andre lande (‘s mennesker) bryder sig ikke om det.
Og skruk har jeg da været tit 😉 men nu er det vist slut med det!! 🙂