Dansk jule (gede) marked

28 nov

Er rimeligt mat i betrækket. Har netop overlevet endnu en af den slags weekends hvor man har brug for et par dage, for at komme sig ovenpå strabadserne.

Lørdag morgen stod vi op, før normal weekend stå-op-tid, vi skulle nemlig med toget til Paris. Vi – det var Gårdmand Bjørn, Prinsessen, Divaen og Vi selv – kongen.

Tænker altså nogle gange på hvis fremmede ved en fejltagelse kigger ind på min blog og ser de navne – de må jo tro jeg er retarderet.. Eller fortæller om tegneseriefigurer..

Nå, men altså, vi skulle med toget.

Og så med metroen. Det plejer gerne at være dagens højdepunkt ved den slags udflugter – for slet ikke at tale om alle de rulletrapper der er, Firkløveret synes i hvert fald det er vældigt mondænt at tage metroen. Jeg synes der er varmt og beskidt, og bliver samtidigt lettere paranoid af at holde styr på alle mine unger.. men lad det nu være..

Alle var udstyret med en rygsæk og jeg luftede endda min pensionistjaguar i dagens anledning. Min fine rullevogn – for ellers var vi nok aldrig kommet hjem igen.

Grunden til alt dette postyr, var at finde i Den Danske Kirkes julebasar 2011.

Det er simpelthen årets højdepunkt som dansker i Paris – at komme derind og få købt ind i mængder der kunne minde om hamstring til en større generalstrejke – subsidiært hungersnød.

Til fuldstændigt ublu ågerpriser. Men hvad pokker – det går til kirken fortæller jeg mig selv.

Det er endnu aldrig nogensinde lykkedes mig, at finde en siddeplads mens jeg, i selskab med min familie, fortærer min julehotdog, tre købeæbleskiver og et glas forkølet gløgg – hvis bedste egenskab er at den er varm. Okay – ungerne skal altid have dansk Faxe Kondi!!

Jule-hotdog

I år var ingen undtagelse – vi stod ved kanten af en bod og indtog dette udsøgte måltid, alt i mens vi spejdede rundt for at se om vi kendte nogen – eller det vil sige, det var nok mest mig der spejdede rundt.

Når man så har fortæret sin julehotdog, med den røde pølse – noget jeg aldrig ville sætte tænderne i hvis jeg var ved mine fulde fem – men stemningen ved årets julebasar er så forførende og julet, at al fornuft forsvinder – og det er skønt. Altså – når man har slikket de sidste krummer op fra servietten, er det tid at stå i kø til årets indkøb. Ihukommende stemningen og alt det der, sætter ens hjerne permanent ud.

IMG_0111

Man betaler nemlig glad og gerne 60 Kr. for et glas syltede rødbeder, og det – uden så meget som at blinke.

Der kan købes alt hvad hjertet begærer til afholdelse af en dansk jul, samt indtil flere andre vigtige begivenheder. Alting er syltet ind i Dannebrog, hjerter og røde sløjfer.

IMG_0108

Det eneste de ikke havde, var til min store fortrydelse, glanspapir. Men ellers kom jeg, nogenlunde helskindet og en hel del fattigere derfra, med:

3 frosne flæskestege, 2 dåser kødboller, 2 store glas sild, 1 stort glas rødbeder, 1 lille glas rødkål, 2 poser pebernødder, skildpadder, skolekridt, lakrids i lange baner, 3 pakker kransekage, stjernestrimler, udstansede hjerter, en engel, en hoppebold, et stykke rullepølse, 1 pose makroner, to DVD’er, en noget træt adventskrans, med bånd og lys til selvmontering, en julekalender, et stykke julepynt, samt en meget fin julestjerne, jeg var så heldig at vinde i tombolaen!

Og så fire pakker spunk som blev fortæret med det samme!

Så der var absolut brug for min rullevogn og alle rygsække! Vi lignede bedre posedamer M/K da vi med hotdogfulde maver, og en ret stor julestjerne i favnen, besteg metroen igen! Men det hele er fuldstændigt nødvendigt for at overleve en jul i Frankrig!

Og min rullevogn holdt mirakuløst. Jeg er vis på at der var ureglementeret overvægt på de hjul!

Men det allerbedste, var afgjort at gense Marianne, og Ulla som en ekstra præmie. Vi er jo ikke blevet en dag ældre – hvorimod vores børn er vokset helt abnormt. Mystisk!

Selvom det hele kan fås i Danmark og at jul i det hele taget er lidt nemmere at organisere, så er den årlige julebasar i Paris noget jeg virkeligt har savnet, de år vi har boet i Danmark.

Der er en helt særlig stemning hos danskere der er ude i den store verden. Et specielt fællesskab som jeg – hvis jeg skal være ærlig – har savnet i de år hjemme på øen.

Det er lidt som at være teenager, man er ”både og” og ”hverken enten eller” – og svært at forklare hvordan det kan være hyggeligt at være mast sammen med flere hundrede andre mennesker på et forholdsvis begrænset areal, lidt i stil med en påskelørdag i Bilka, hvad larm og mylder angår.

Men det er det.

– Hyggeligt altså!

33 kommentarer til “Dansk jule (gede) marked”

 1. Lene 28. november 2011 hos 07:15 #

  Jeg har aldrig været i den Danske Kirke i Paris, men da min datter boede 3 måneder i Paris, hjalp hun af og til med arrangementer i kirken og i børnehaven. Der hænger, i følge min svigerinde, også stadig en tegning, som hun har malet, derinde. Dejligt med lidt dansk mad, så kan julen komme. God mandag til jer 🙂

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:37 #

   Ihh hvor sjovt!
   Ja nu må det godt blive jul – om 3½ uge!! 😉

 2. Madame 28. november 2011 hos 07:38 #

  Jeg tror, der er noget med, at man bliver endnu mere dansk, når man bor i udlandet. Det, du fortæller, minder mig om, at danske udvandrere i 3. genration i Argentina stadig taler dansk og har dronning Margrethe hængende på væggen:-)

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:38 #

   Åh ja – det er rigtigt! 😉

 3. Lise 28. november 2011 hos 08:00 #

  Dejlig historie om dig og tegneseriefamilien på tur 😉 jeg elskede også julemarkedet da jeg boede i Paris – det lykkedes kun een gang at få et bord og spise smørrebrød 😉 Vi kunne dog godt få vores lokale slagter til at lave steg med svær på, han skulle bare vide det på forhånd.

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:40 #

   Det er det jeg siger – der er fyldt op også selvom man kommer kl.11.58.
   Jeg havde også dengang min egen slagter som både kunne lave flæskesteg og frikadellefars.
   Har ikke ledt nok efter en her i området!! 😉

 4. Kirsten 28. november 2011 hos 08:33 #

  Kan SÅ godt forstå din trang til at deltage i den slags – det er bare en del af at være dansk i udlandet. Og du er meget heldig at du kan få alle de jule ting – og man kan faktisk heller ikke få glanspapir i Finland. Det er åbenbart meget dansk.
  Sikken en fin advents historie, prinsessen er da virkelig dygtig til at skrive. Og hun skal også meget hellere blive en tyk glad politibetjent end en tynd sur model. En barndomsbekendt proklamerede engang at hun når hun blev voksen vill hun være et stort velduftende bjerg. Det kan man da kalde en ambition 🙂

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:41 #

   Er der ikke julehalløj for danskere i Finland?? Glanspapir er sært – tænk at man ikke kan få det andre steder.

   Et bjerg – fantastisk! Hun må være et skønt menneske 😉

   Tak fra Prinsessen!! 😉

 5. Ellen 28. november 2011 hos 10:04 #

  Du godeste! Med 60 kroner for et glas rødbeder tør jeg slet ikke tænke på, hvad du har måttet slippe for alle dine varer!

  Jeg forstår 100 % hvad du mener. Som dansker i udlandet kommer der et særligt fællesskab. I Danmark får C at vide, at hun er “blevet meget engelsk” – hvilket ikke altid skal tages som en kompliment – og i England synes de stadig, at hun, bortset fra sproget, er meget, meget dansk, så hun siger lidt for sjov til mig, at hun nærmest befinder sig i et limbo.
  Tims familie siger, at han “er blevet meget dansk”, og vi danskere synes selvfølgelig, at han han stadig er 100 % engelsk 🙂
  Jeg tror, det hele skal tages som et sundt tegn på, at de begge har accepteret og adopteret den andens kultur.

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:44 #

   Det vil ingen vide – men det er alt for meget. Men med de posttakster der er i DK ville det koste ligeså meget at sende. Hvis ikke mere.

   Nej – at man er “Mindre dansk” sagt på dansk skal aldrig tages som en kompliment. Jo danskere jo bedre..
   Og jeg tror du har ret – en accept af hinandens kultur! Vigtigt!!!

 6. dorte 28. november 2011 hos 12:18 #

  Saa dejlig en tur for jer alle. og ja det er jo altid godt,at vaere sammen med sine landsmaend i et fremmed land,. det lyder dyrt,at koebe alle de varer,men det er jo jul.. mange knus til jer alle.

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:44 #

   Ja det var en skøn dag! Og hyggeligt at sludre på dansk.
   knuuuus

 7. Birgitte Agger Mote 28. november 2011 hos 15:07 #

  Ej altså hvor vi grinede under morgenmaden, mig og Anna, for jeg oversatte så hun kunne være med en tur til Paris. Vi ville også have kastet os over sådan en hotdog – og købt alt det samme – lige undtagen kødbollerne (dem laver vi selv 🙂 ) … og vores absolut favorit – og som altid er i pakker fra Danmark er … SPUNK 🙂
  Vi grinede og grinede af, hvordan alle os “Danskere” (skriver i gåseøjne, eftersom mine børn jo ikke er født i Danmark og ej heller snakker Dansk!) elsker de samme ting – også ting som dem derhjemme gladeligt undgår!
  Hvis I nu bare kunne have fået en dejlig RØD salami, så havde det været perfekt … for os 🙂

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:46 #

   Vi har ikke brug for at købe dansk salami i Paris – det kan fås i alle supermarkeder!! 😉
   Har du en opskrift på kødboller – som jeg kan finde ud af? 🙂

   Man kan sagtens være dansk selvom man ikke kan sproget! Det vil jeg mene!!

 8. Mille 28. november 2011 hos 18:36 #

  Aj, det er bare SÅ hyggeligt. Engang var det mig, der langede flæskestege og overpriced rødkål, marcipan og saltlakridser over disken til masser af glade Frankrigsdanskere. Det gad jeg altså godt igen.

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:47 #

   Ihhh altså -.du har været med – det var da hyggeligt – ikke? 😉

 9. Susanne 28. november 2011 hos 19:13 #

  Hold nu helt op for en oplevelse. Jeg bliver svedt ved tanken om kaos og nedsmeltet dankort (eller franskkort eller hvad det nu hedder hos jer). Men jeg kan også forestille mig glæden ved at samles om noget så fint som julens forberedelser.
  Jeg fik helt lyst til Spunk…

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:48 #

   Der bliver sparet op i månedsvis!! 😉
   Spunk er godt.. Bare ikke på engelsk..

   Men jeg siger dig – det er SÅ hyggeligt!

 10. Marianne 28. november 2011 hos 19:52 #

  Jeg eeeeelsker danskere i udlandet – de er så dejlig naive 🙂
  Jeg har selv givet over 20 kr for en dåse torskerogn engang i USA, bare fordi jeg måtte have det.

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:49 #

   Hmmm øhhm jo.. 😉
   Det er som at få cravings uden at være gravid.. 😉

 11. Benedikte 28. november 2011 hos 20:40 #

  Sikke en hyggelig skik! Og sejt lige at tage toget til Paris!!! Næste år kommer jeg altså i starten af november! Bare for ikke at gå glip af NOGET!

  Og vi har jo alle været fremmede engang, men vi blev da, trods de tossede navne 😉 😉

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:50 #

   Det tager kun 1 time og 40 min!
   Du må hellere flytte ind så! 😉

   Og det er da rigtigt – I blev! 😉

   • Benedikte 1. december 2011 hos 09:02 #

    Pas hellere på at jeg ikke pludselig står med min teddy i den ene hånd og tandbørste i den anden 🙂

    • Kong Mor 1. december 2011 hos 10:01 #

     Nåmmn vi har da en gæsteseng 😉

 12. overleveren 28. november 2011 hos 21:12 #

  Tror også at danskere bliver mere danske når de bor i udlandet, det er vist ret naturligt at man hænger lidt ved det gamle land (det samme gør sig ind i mellem også gældende for de der flytter TIL Danmark og ikke bare for dem der flytter FRA).

  Men 60 kr for et glas rødbeder ? det er er jo himmelråbende dyrt. Har de fløjet varerne derned på business class med adgang til diverse vip lounges og udsigt til særligt skønne og letpåklædte stewardesser mm ?

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:53 #

   Ja SJOVT nok er det helt naturligt at vi volddyrker noget dansk i udlandet – men det modsatte skulle nødig danne præcedens..

   Det ER dyrt – men riget – eller kirken – fattes penge.. Og så er det altså i orden – der er jo mange fordele i kirken – for alle..

 13. esconditeren 28. november 2011 hos 21:39 #

  Jeg bliver nødt til at spørge: Hvorfor en hoppebold?

  • Kong Mor 28. november 2011 hos 21:54 #

   Hahahhaa – godt set! 😉 Det var Gårdmand Bjørn som vandt den i børnetombolaen 🙂 Og den kan lyse når den hopper – den er vildt sej 😉

   • esconditeren 28. november 2011 hos 22:48 #

    Øj, den lyder cool. Jeg har faktisk en hoppebold liggende i en skuffe. Der var engang en der i en brandert trak den i en automat, og jeg syntes den var så smuk at jeg bare måtte eje den. Det tog mig en hel aften – og en masse øl – at få den fra ham. Jeg synes stadig den er så smuk, at jeg ikke nænner at skille mig af med den, men jeg aner ikke hvad jeg skal bruge den til, så den ligger der bare.

    • Kong Mor 29. november 2011 hos 09:54 #

     Nogle gange skal man bare have ting fordi de er smukke – og bærer en lille historie med! 😉

 14. Marianne 29. november 2011 hos 09:37 #

  Kaere overleveren,

  Ideen med denne bazar er at samle penge ind til kirken .
  Danske kirker i udlandet skal selv financere 1/2 af deres budget og det er en ordentlig bunke penge , derfor prisniveauet.
  Varerne blev generøst transporteret gratis ned af et dansk vognmands firma 😉

  Frederiks kirken er mere end kirke, den er vugge stue, børnehave, skole, aupair pigernes mødested, + 25 gruppen mødested, mødregruppen / familiekredsens mødested, sgt hans fest, lusia optog, juleaften middag for de der ikke kunne rejse “hjem” , studie vejleder beøg i februar inden de unge skal søge uddanelser i DK, OSV. OSV. OSV

  Saa vi gir’ gladeligt overpriser for hjemmelavede jule smaakager, agurkesalat ,flaeske stege etc, køber for 50 Euros i Tombolaen, og staar op og fortaerer vores elskede hotdog,mens vi snakker med veninderne om gamle dage hvor vi havde smaa babyer og desperarte søgte sammen for at tale om “hvordan gør man her,” og hvor kan man købe kernemaelk ! Og saa glemmer man alligevel helt at man ikke kan faa en sidde plads !

  Det var en stor succes og omsaetngen steg iaar igen igen , paa trods af at priserne ikke var øget iforhold til sidste aar ;-D

  DBH Marianne

  PS Stine jeg lover der er GLANSPAPIR naeste aar ,god idé !

  • Kong Mor 29. november 2011 hos 09:58 #

   Det er jo det – man skal vist have været der, for at forstå den danske kirkes placering i den danske mafia! 😉

   Det er jo ikke ligesom en alm folkekirke hjemme i DK. Det er en komplet institution.

   FEDT med overskud igen! Og ja – jeg så godt at priserne var de samme. Jeg brugte også præcis samme beløb 😉

   Tak for glanspapirsløftet til næste jul!

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: