For pokker da også..
Mit kamera opfører sig mærkeligt. Jeg tror desværre det er uhelbredeligt.
I hvert fald vil det ikke tage billeder.
Så jeg kan ikke vise jer vores kage.
Som ikke var en søndagskage men en fredagskage – i anledningen af Helligtrekonger. Jeg kan vise jer en fra sidste år. Det kan I naturligvis ikke se, men det føles alligevel lidt som snyd.
Men jeg kan da fortælle historien om hvordan man spiser ”Kongekage”.
Der findes flere slags. Nogle er bløde og brioche-agtige, andre – som vi bedst kan lide – er lavet af to lag butterdej, med en slags fyld lavet af mandelmel og det smager helt afsindigt godt.
Jeg ved at der findes en fransk bager i eller omkring København – han laver den slags kongekager, som i stor stil bliver fragtet land og rige rundt for at franskmænd og ligestillede (MIG) kan få ædt sig en pukkel til i Galette des Rois, til gatherings i diverse franske klubber i løbet af januar.
Den spises på følgende måde: Den yngste i familien..
– altså dette risikerer at blive ret morsomt når Gårdmand Bjørn er 19 og måler 194, har en kampvægt på 80kg og skal prøve at mase sig ind under spisebordet.. Nå – den tid den sorg.
I hvert fald er det familiens yngste som skal ind under spisebordet, mens man skærer kagestykker ud. Så bliver junior spurgt hvem der skal have det stykke man har i hånden – og således får alle et stykke kage efter juniors anvisninger.
Yngste familiemedlem kommer op til overfladen igen og så spiser man. Man skal bare ikke tygge igennem, idet der er gemt en porcelænsfigur inde i kagen og som gerne skulle befinde sig inde i et af stykkerne.
På bedste mandel i risengrød eller l’amande-vis.
Og for at undgå at man kan se figuren når man skærer kagen ud – den er jo ikke ligefrem usynlig – så sætter man junior under bordet, for han kan ikke se kagestykkerne og dele dem ud uden snyd.. Smart ikke?
Skulle man være så heldig (det er jo som man tager det) at få porcelænsfiguren i munden, spytter man den for alles bedste ud igen med det samme, og inkasserer den medfølgende kongekrone af pap.
Og så er man konge for en dag – og skal i øvrigt stå for indkøb af næste omgang Galette des Rois.
Det er betydeligt mere behageligt end det lyder.
Billedet er som sagt fra sidste år. Da den for en gangs skyld er hjemmelavet er den ikke så fin som den vi fik i fredags.
Men som sagt er mit kamera døden nær.
hvor er det hyggeligt at lære alle disse franske traditioner at kende … skidt pyt med photoet – jeg er helt sikker på, at du finder et nyt kamera, og så må du jo bare lave en kage mere … også selvom det ikke er konge-tid 🙂
Hav en dejlig Søndag!
Jeg vil faktisk gerne have et nyt kamera men jeg kan ikke undvære mit i mellemtiden! 😉
Det er nemlig en superhyggelig tradition – og vi har gjort det også alle de år vi var i Danmark!
I lige måde – god søndag til jer!
Vil det sige du afleverer din kongekrone for en lille figur.. 😉
Nej pjat, det lyder som en sjov tradition, både yngstemanden under bordet og kongegavekagen.
hmmmm. DEN havde jeg så ikke lige set. Men du har helt ret – jeg burde ikke overlade min krone til andre så letsindigt 🙂
Det er en sjov tradition!
Det er da en sjov tradition……
Nu varer det da heldigvis lidt tid inden Gårdmand Bjørn bliver 19år o.s.v., det synes du sikkert er godt, ikke?
Nemlig!!
Og vi har altid gjort det – da børnene var små lavede vi tit kongekroner af pap som de kunne dekorere selv – det var hyggeligt!
Der er altså kun 9 år til han er 19 – det er forfærdeligt!! 😉
Nåede lige at få kværnet 2 stk kager i Tignes, hvor vi lige har været nede og stå på ski…guf. Jeg har også moret mig med at lave den selv, men er ikke helt tilfreds med den opskrift, som jeg har fundet på nettet:-( Er den nem at sende til mig i en mail? Please???
Biz Katrine
Mums 🙂 Jeg tjekker og sender opskrift på mail – ellers prøv at finde den franske bager – hans galettes er fantastiske!! Biz et bonne nuit!