Den der kampdag

10 mar

Endnu en sur bøvs.. I må bære over med mig – det er vist snart den tid på måneden. Meget apropos.

Altså.. I torsdags var det den der kampdag. For kvinder.

Jeg får næsten kroniske røde knopper og tics ved øjnene. Mit indre neonlys blinker ”Lilla ble og Ø-lejr.”

Jeg har aldrig nogensinde fattet hvorfor man ikke godt kunne kæmpe på barrikaderne mens man så godt ud? Hvorfor måtte man ikke gå med bh eller barbere ben, hvis man havde ambitioner om at blive taget seriøst?

Nogen siger at vi ikke har noget at kæmpe for mere, og at det er derfor så mange er ligeglade med den der kampdag.

Men jeg mener at der stadig er forskel. Der er stadig ting som er uretfærdige. Vi skal stadig gøre opmærksom på at noget skal gøres. Men man behøver hverken have kasserollefrisure eller være kvinde for at kunne råbe slige uretfærdigheder op.

Jeg har også svært ved at forstå hvordan man kan være mand i et talibanstyre. Hvordan kan man acceptere at ens mor ikke må gå til lægen, at ens kone ikke må købe ind alene, og at ens datter ikke må lære at læse?

Jeg har været på Ø-lejr. Flere gange. Selvom det er meget længe siden er det muligvis, eller rettere højst sandsynligvis, derfor jeg ikke er så meget til fællesbade, teltovernatning eller rundkreds.

Men altså, på Ø-lejr var alle lige, og folk rendte rundt uden tøj på. Altså når det var varmt.. Det var det ikke altid i Danmark, så jeg havde dem lidt mistænkt for at gå uden tøj bare fordi de synes det var sjovt – eller måske netop på grund af den der forskel..

For jeg kunne jo  selv se, at der var forskel. Også selvom vi næsten blev belært om det modsatte.

Som mor til to af hver slags, kan jeg også se at der er meget stor forskel på piger og drenge. Himmelvid forskel. Jeg har endda været så heldig at jeg har fået et roligt eksemplar og et.. ikke så roligt eksemplar – af hver slags. Og de er stadig ikke ens.

Men det betyder ikke at nogle af dem er bedre end de to andre. De er forskellige. Både i køn og væremåde. Og det er ikke bedre at være en rolig dreng end en uregerlig pige. Det er blot anderledes.

Det er så meget mangel på respekt for det enkelte individ, at ville putte mennesker i kasser. Jeg hidsede mig også op til flere interessante raserianfald da jeg kunne læse om folks forargelse da der var blevet lavet lyserødt lego.

Jeg endte ligeledes med at piske en hel stemning op da jeg hørte om en person af svensk intetkøn, som opdrog sine børn fuldstændigt aseksuelt. Jeg kunne godt blive helt bekymret for hvad dens børn skulle blive til en dag. Gad vide om personen var klar over HVORDAN de børn blev undfanget, eller mon vi var ude i noget helligånd?

Det at vi er forskellige, gør ingen bedre end andre. Bare så det er helt klart.

Hvis jeg siger at hvide mennesker er bedre end sorte, så lyder der ramaskrig fra alle verdenshjørner. Hvis jeg siger at kristne er bedre mennesker end muslimer, så falder der brænde ned og nogen går omgående igang med flagafbrænding.

Hvis jeg siger at drenge er bedre end piger.. Så harmes civiliserede mennesker da også.

Hvis jeg i stedet siger – der er forskel.. Så er alle enige, i princippet. Til et vist punkt. I forhold til farve og religion, ja. Men det er straks en anden sag med kønnene. For vi må endelig ikke lave drengelegetøj og pigelegetøj. For SÅ er der straks hysteriske mennesker både her og der, samt ligestillings-kirke-og alt det andet han nu skal tage sig af-ministre, som tager voldsomt på vej.

Men jeg må godt få en stramtandet kam til mit eget hår, og give en anderledes kam til et menneske med afrohår. Jeg må også gerne servere frikadeller til kristne og nøjes med oksesteg til muslimer. Det vil ingen anfægte – de vil tværtimod kalde mig tolerant og forstående fordi jeg anerkender at folk er forskellige.

Men køber jeg lyserødt lego til Prinsessen er fanden løs i laksegade.

Men så har jeg lige et scoop her: Gårdmand Bjørn er ikke mindre dreng af at have leget med lyseblå øjenskygge og dametasker. Han bliver heller ikke mere dreng af at lege med actionman og biler.

Billede (19)

Ligesom Prinsesse Lyserød ikke er mindre pige når hun klæder sig i militærtøj, eller leger med biler. Hun bliver heller ikke mere pige af at lege med lyserødt lego og dukker.

feb-mar 09 016

Jeg vil endda gå så langt som at vove den påstand, at jeg ikke bliver mindre mor blot fordi jeg er konge!

Men at kæmpe for at vi alle sammen både skal klø os i skridtet og synes vi er for tykke, i en eller anden fælles misforstået samdrægtighed, det vil jeg bare ikke.

Jeg gider i øvrigt slet ikke kæmpe.

Hverken den 8. marts eller nogen anden dag.

Det må være nok at opdrage sine børn til at behandle alle mennesker lige, hvad enten de har tap på eller ej. At opdrage dem til at se at alle mennesker er lige meget værd, og at det er bedøvende ligegyldigt hvad vi kan lide at lege med.

14 kommentarer til “Den der kampdag”

 1. Anette 10. marts 2012 hos 09:31 #

  Dejlig læsning for mine øjne og mit sind – og for den sags skyld mit humør. Jeg gider heller ikke kæmpe på en bestemt dato. Men jeg “kæmper” hver dag for, at alle skal behandles som mennesker og at alle mennesker er lige gode.

  Og jeg kæmper for at pille fordommene ned – og der er godt nok noget at kæmpe for, når man har en teenager i huset, hvor alle xx-slags mennesker er idioter (hvor har han fået det fra – ikke fra mig).

  Jeg prøver at lære mine, at under et hvert lag af religion, hudfarve, stillingsbetegnelse, seksualitet osv. er der et menneske, der skal behandles med respekt – også uanset om de har tap eller ej, ønsker sig lyserød lego og diademer eller biler og laserpistoler. Lad dog mennesker udfolde sig (så længe de ikke skader andre) – mangfoldighed er det vi alle kan lære af.

  Og at snævre kampen ind til at vi kvinder skal have …., det er simpelthen for snævert, vi mennesker skal alle have ret, plads og respekt.
  KH Anette

  • Kong Mor 10. marts 2012 hos 23:01 #

   Åh nej – det nytter ikke noget at snævre kampen ind. Selvom det i nogle lande handler om at kvinder skal have lov til at eksistere!!
   Plads til alle! Det ville være rart!

 2. Lene 10. marts 2012 hos 09:49 #

  Godt brølt løve 🙂

 3. Tove 10. marts 2012 hos 12:37 #

  For mig er 8. marts en ganske almindelig dag, hvor hverdagen skal fungere for alle – ikke kun for kvinder.

  Så jeg giver dig fuldstændig ret 🙂

  Alle skal behandles lige – uanset køn

  • Kong Mor 10. marts 2012 hos 23:02 #

   Ja nemlig – det er i hverdagen vi skal have så meget overskud at der er plads til alle mennesker. 🙂

 4. Ellen 10. marts 2012 hos 15:33 #

  …”Kampen” er blevet så grinagtig, at nogen slås for at få oprettet specialdesignede “missoirer” i København, så pigerne også kan stå op og tisse!
  Her sætter jeg i hvert fald grænsen. Flere grænser, faktisk, for jeg har uendelig svært ved at tage sådan noget seriøst og synes, at kvinder gør sig mere til grin end det modsatte, når jeg hører om sådan noget.

  Det var et k a n o n godt indlæg med masser af gode og rigtige tanker – værdigt og velegnet til en landsdækkende avis. Tak for at du skriver så fantastisk 🙂

  • Kong Mor 10. marts 2012 hos 23:04 #

   .. ja jeg savner ord.. Det løber jo da for pokker ned af benene hvis vi står op??
   Brok for brokken og reklamens skyld. Jeg gir’ ikke et hak for det.

   Og uuuuhha tak.. Jeg rødmer dybt og bliver så glad. Jeg gad da godt at landsdækkende syntes at Kong Mor skulle spredes.. men mon dog? 🙂
   Tak igen.. altså..

 5. Marie 10. marts 2012 hos 17:31 #

  Ja, alle skal behandles værdigt og lige. Du har skrevet så utroligt godt et indlæg, at det burde kunne læses af endnu mane flere!!!!!!

  • Kong Mor 10. marts 2012 hos 23:05 #

   Ja det ville være rart hvis alle kunne forstå at det er såre simpelt.
   Tak Marie for dine pæne ord!! 🙂

 6. Inge 10. marts 2012 hos 19:10 #

  Sådan..!! Godt indlæg, det er en fornøjelse at læse 🙂

  • Kong Mor 10. marts 2012 hos 23:06 #

   Tak Inge 🙂 smiler fra øre til øre!

 7. overleveren 11. marts 2012 hos 09:59 #

  For mig er kampdagen, den der altså lige er overstået også et et sært paradoks i dag. Men jeg må jo også indrømme at der stadig er mange eksempler på at noget er små-tosset. Vi mangler stadig ligeløn for lige arbejde – eller også mangler vi at en masse kvinder skal blive allerhevledes bedre til at forhandle egen løn.

  Vi har stadig hjemmehjælp til enkemanden, der lige har mistet sin kone og ikke fejler andet end at han aldrig har lært at gøre rent, men enken, der mister sin mand får altså ikke hjælp til at betale regninger, lave selvangivelse og skifte hjul og olie på sin gamle audi 80. Og hun skal fremvise store funktionshindringer for at få hjælp til rengøring.

  Ja, der er forskel på kønnene.. men er konsekvenserne på de forskelle altid lige rimelige? Men de bliver hverken mere eller mindre rimelige af at der er denne særlige dag. Afskaf den gerne for mig.

  At gøre kvindernes kampdag til et spørgsmål om børnelege og missoirer som visse af denne dags advokater gerne gør, er at gøre den latterlig… og jeg kan sagtens forstå hvorfor det får fornuftige kvinder til at stejle i trefjerdedels-takt. Jeg stejler gerne med.

  • Kong Mor 11. marts 2012 hos 13:46 #

   Det er lige præcis det – kvinders vilkår skal ikke reduceres til at være skænderier omkring legetøj og om man skal kunne stå op og tisse.
   Der er vigtigere sager at tage op – og IKKE kun d. 8 marts.

   Forskellen på konsekvenserne på kønsforskellene er IKKE i orden. Sær sætning men ja 🙂

   Jeg er glad for at du lige fik smidt en ny vinkel på banen om forhold for ældre i Danmark.

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: