Endnu et møde med væsnet.

20 jun

Jeg kom hjem en dag i sidste uge og fandt min yngste søn med armen forbundet. I et viskestykke. Da jeg spurgte hvorfor, fik jeg det svar at han havde ondt i håndleddet. Jeg tillod mig at tvivle på det effektive i mit krøllede viskestykke og ringede derfor til lægevagten, idet klokken naturligvis var langt over almindelig “tilladt-at-have-ondt”tid.

For nu at komme diverse bemærkninger om hønemor og pylregøj i forkøbet, skal jeg skynde mig at sige at jeg i øvrigt også godt kunne huske at han dagen før havde jamret sig. Men at han – da jeg spurgte – meddelte at hans far, og min mand, havde sagt det kun var et slag.

Set i bagklogskabens klare lys burde jeg naturligvis have reageret allerede her. Den slags udtalelser fra en mand der definerer “smerte” som “en information til hjernen” bør naturligvis efterprøves og undersøges af en mor.

Men ravnemor som jeg er, så tænkte jeg ikke så langt før dagen efter. Hvor jeg jo så, som sagt, fik ringet til lægevagten.

Som efter mine symptombeskrivelser sagde: “Tag på skadestuen.” Det kunne jeg jo bare dårligt gøre, da der var gået mere end 24 timer siden denne ulykke – for en ulykke var det – indtraf. Altså fik vi en tid hos vagtlægen.

Som åbnede bagdøren og sendte os direkte op til røntgen efter at have klemt på hånden og rykket i håndleddet.

Så vi fandt op til røntgenafdelingen. Hvor vi sad, meget længe, og ventede på at nogen skulle kalde på os.

Lange tomme gange.

Der endte med at komme en, som tog et billede og så ventede vi lidt igen. Hvorpå nogen så på indersiden af min søns håndled og konstaterede: “Den er slet ikke brækket, tag hjem.”

Jeg insisterede lidt, da jeg før har oplevet at blive sendt hjem med et barn der alligevel havde brækket arm.

Men hans argumenter sad godt fast bag hans hvide kittel og vi tog derfor hjem uden gips, eller panodiler.

Vi mødte ikke desto mindre op til egen læge næste dag, fordi hånden jo stadig ikke var bedre. Og nogen havde faktisk sovet dårligt. Egen læge blev en kende mopset på sine kolleger, og sendte os meget bestemt afsted igen.

Ja – til skadestuen. Og til nye røntgenbillder.

Og til en læge der ville lægge armen i gips, fordi der vist nok var noget med en lille knogle som kunne være svær at få øje på.

Mens min søn – som var svært glad ved udsigten til at få gipsarm – blev gjort klar, spurgte jeg noget spidst den tilstedeværende læge hvorFOR man ikke tager 2 billeder af en barnehånd der gør ondt, når man nu VED at der findes en lille knogle som kan brække og som ofte ikke kan ses ved første almindelige skeletbillede.

Hendes svar var en ynkelig opremsning af noget hun havde lært hos en politiker og så langt fra et klart og brugbart svar, som jeg er fra at blive valgt som pave, og jeg insisterede derfor ikke mere.

Men den slags mangel på logik og sund fornuft går over min forstand. Og jeg synes det er en falsk besparelse at undlade den slags dybere undersøgelser hvis man ikke finder noget første gang.

Men det er ikke noget nyt at jeg ikke er ovenud begejstret for de dele af det danske sundhedsvæsen.

Hvorom alting er, Gårdmand Bjørn fik gips på, fordi han to dage forinden skvattede i sit snørebånd og landede på sin venstre arm og knak en knogle man ikke altid ser ved første forsøg. Lettere euforisk over denne gipsarm, lagde vi vejen forbi konditoriet for at svælge i jordbærkage på denne festdag.

Stadens bedste jordbærkage

Hans begejstring over denne stive arm i hvidt, er dog kølnet en del siden, og han tæller nu dagene til det er slut.

Der er nemlig meget galt med sådan en arm.

Det værste er at det klør. Meget. Og vi måtte finde strikkepinden frem. Så han selv kunne nå ind til de angrebne steder.

Det er også en frygtelig ting at man skal have pakket armen ind i plastikposer for at komme i bad. For slet ikke at tale om at man skal bade med hjælp fra mor. Det er yderst pinligt og jeg må hele tiden vende mig om, så han kan vaske både her og der, uden moderlig opsyn.

En anden meget irriterende ting er at man ikke kan køre på motorcykel med armen i gips.

Eller stå på skateboard.

Ejheller er cykling nogen vanvittig god idé, mener Gårdmandens mor, som bare ikke orker at skulle tilbage og have ny gips på, subsidiært en gips mere, på den anden arm, fordi man er væltet og ikke kan tage fra ordentligt.

Han retter sig med garanti ikke efter mine og sundhedsvæsnets befalinger og henstillinger ovre i skolen, men hvad vi ikke kan se, har vi ikke ondt af. Sålænge han husker ikke at røbe sig selv, går det også nok endda.

Gipsen, som lagde ud med at være pænt hvid og dufte frisk, er nu voldsomt grumset. Og lugter heller ikke fantastisk godt længere.

Da samtlige klassekamerater har skrevet på armen, og hans søskende ligeledes har dekoreret armen efter bedste evne, ligner den efterhånden en islandsk regnbue efter et vulkanudbrud, og han er nu ikke alene om at tælle ned til afklipningen.

Den islandske regnbue.. Eller en meget snusket gipsarm. Hvor er det godt den ikke skulle sidde på i 6 uger!!

9 kommentarer til “Endnu et møde med væsnet.”

 1. Tove 21. juni 2013 hos 00:03 #

  Og jeg kan så fortælle dig navnet på den lille og famøse knogle, som man faktisk (som regel) med sikkerhed kan se har været brækket/revnet efter ca 10 dage, for så vil der være dannet nyt kalk og det vil lyse op med hvidt 🙂

  Og nej du er hverken høne- eller ravnemor ,-) du vil dine børn det bedste 🙂

  Om end mine børn nok vil kalde mig en hønemor når det har noget med knogler at gøre 🙂 den mindste er i hvert tilfælde blevet slæbt til skadestuen en del gange for at blive røntgen fotograferet 😉

  Og ja det må være forbandet varmt lige nu …. han kan jo heller ikke være ved stranden og bade der 😉

  • Kong Mor 21. juni 2013 hos 09:17 #

   Noget med Bådsmand.. eller et eller andet sjovt?
   Jeg tænkte faktisk på dig og ville spørge HVORFOR man ikke tager et billede mere – fra en anden vinkel hvis man ikke kan se noget på det første.
   Eller hvorfor man ikke lægger gips på for alle eventualiteters skyld?

   Nå – det er mig mod væsnet – det ændrer sig ikke væsenligt 😉

   • Tove 21. juni 2013 hos 10:26 #

    næh den hedder såmænd bare scaphoideum 🙂

    Yngstemand har også haft gips på omkring håndled – de var i tvivl om der var fraktur i den der famøse knogle, og ved den mindste tvivl får de gips på i min 10 dage. Dette gør at hånden bliver stivet af og får ro til at hele, uanset om der er fraktur eller ej.

    Og hvis der er en hårfin fraktur er det ikke altid til at se på billedet. Dette viser sig først efter ca 10 dage hvor knoglen er begyndt producere kalk. Og det er der på røntgen billede at man kan se frakturen

    Nu ved jeg ikke, hvordan og hvorledes de i jeres region tager håndledsbilleder, for det er forskelligt med retningslinjer og procedure fra region til region, men så hut jeg visker tager de i Århus 3 stk.

    Rigtig god bedring til Gårdmand Bjørn 🙂 håber så sandelig at han slipper snart for gipsen.

 2. Ellen 21. juni 2013 hos 23:54 #

  Hele historien har jeg jo hørt, men jeg synes stadig, at Gårdmanden er særdeles sej og at han tog hele sagen med stiv arm. Høhø 😉
  Nej, pjat – han ER altså sej og i øvrigt den skønneste lille gut, men jeg forstår godt, at han efterhånden må kede sig en anelse. Hils både ham og de andre skønne unger I har – selv om de tre ældste nok vil have sig frabedt at blive kaldt for ‘unger’ 😉

  • Kong Mor 4. juli 2013 hos 07:47 #

   Haha – ja han tog det i stiv arm. Han er dog nu befriet for gips og udover at hans arm er lille og tynd og ikke så solbrændt som den anden er armen så god som ny!
   Skulle hilse igen fra ungerne – som de accepterede at blive kaldt 🙂

 3. Rejen 22. juni 2013 hos 06:34 #

  Når det nu skulle være så er det da godt at den ikke skal sidde alt for længe, men sikke da en masse bøvl for en lille knogle. God bedring med ham han er jo en sej knægt ;-D

  • Kong Mor 4. juli 2013 hos 07:50 #

   Ja – jeg syntes jo også bare de kunne sætte gipsskinne på med det samme når nu de ved det er et problem. Men hvad forstår jeg mig på agurkesalat.. Jeg er jo ikke udødelig altvidende læge.. 😉

 4. Kristina 4. august 2013 hos 15:16 #

  Holder du mon ferie derude i den virkelige verden? 🙂

  • Kong Mor 5. august 2013 hos 10:41 #

   Det gjorde jeg – og tak for din efterlysning! 🙂
   Jeg kommer snart igen.

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: