Kommunal bøvs.

26 aug

Dette indlæg lagde egentligt ud med at skulle være en gigantisk bøvs.

En kommunal bøvs.

En folkeskolebøvs.

Og jeg måtte vente med at skrive indlægget til jeg var kølet så meget af at jeg ville være i stand til at bruge et pænere sprog end det jeg oprindeligt lagde ud med.

Nu er gassen gået lidt af bøvsen og det er blevet til en undrende bøvs mere end en sur bøvs. Men en bøvs er det.

Altså.

Zorronaldo skulle tilbage i folkeskolen; udfaldet af hans engelske oplevelse var nemlig af sådan karakter at vi slet ikke gider tale om det. Undskyldningerne er mange og lange og vist nok alle lige dårlige, i hvert fald var han ikke i stand til ret meget andet end at sige farvel og tak.

Hvilket han gjorde.

Uden at have en anden løsning ved hånden. En mindre detalje, som dog bekymrede ham ligesom meget som den bekymrede hans forældre.

De kvalificerede læreanstalter der var en mulighed kunne naturligvis ikke svare os i sommerferien, og selvom man godt kan skubbe den slags bekymringer foran sig mens man er på en dejlig ferie, så truer hverdagen og virkeligheden alligevel lidt i horisonten.

Da vi havde nulstillet kilometertælleren på bilen, startede vi ligeledes på en frisk hvad skolegang angik. Heldigvis findes der kommunalt finansierede vagttelefoner til frustrerede mødre og do drenge.

Og disse er sommetider bemandet med rare, effektive folk man er så heldig at kende. Og Hanne tog affære. Når nu vi kendte hinanden, kunne vi jo ligeså godt tage hjem til hende i stedet for at suse til storbyen. Hvilket vi gjorde.

Og hjemme hos Hanne, over en marmelademad, fik Zorronaldo hjælp og vejledning, mens hans mor forsøgte at tie stille. Det holdt hårdt, men denne gang skulle det være hans egen beslutning og ikke noget tåbelige regler presset ned over hovedet på ham.

Og altså skulle han starte i 10. klasse for ellers kom han aldrig videre i systemet, i og med ingen dansk ungdomsuddannelse vil acceptere hans franske eksamensbevis for grundskolen. Og vi udfyldte og gjorde ved, og fik sendt ind som påkrævet.

Og hørte intet.

Og her begyndte visse mødre – især de kongelige – at blive en anelse vrisne.

Da alle andre mennesker var tilbage på deres pind, blev der stadig ikke svaret på de telefonnumre der blev henvist til på deres hjemmeside. Og nogle mødre begyndte nu direkte at hidse sig op over det offentlige skolesystem. Efter et decideret detektivarbejde på hjemmesiden, lykkedes det at finde et telefonnummer på en sekretær.

Som også endte med at tage sin telefon.

Jeg fik præsenteret min søns sag, og ville gerne vide om vi kunne få tilsendt noget materiale så knægten i det mindste som udgangspunkt kunne få at vide hvornår han skulle starte i skole.

Deres scanner virkede ikke, så dette kunne ikke lade sig gøre.

Dernæst ville hun gerne have alle oplysninger – de selvsamme som Zorronaldo havde brugt det meste af en formiddag på at udfylde og sende med post til rette vedkomne – en gang til. Da jeg påpegede at disse faktisk allerede var fremsendt, meddelte sekretæren at disse ikke befandt sig på skolen. Jeg bedyrede så at de helt afgjort var sendt.

Damen betvivlede dog ikke dette, men kunne så fortælle at de jo ikke modtog post når skolen var lukket – i sommerferien – men at brevet så nok befandt sig på posthuset. Jeg fik hvislet at hun jo alt andet lige var tilbage på arbejde NU.

Denne påstand blev mødt med en så tavs og kommunal ligegyldighed, at jeg ikke engang orkede spørge hende hvornår hun så havde tænkt sig at bevæge sig over på posthuset for at hente omtalte post.

Hvis jeg i den private sektor havde undladt at hente post som noget af det allerførste – de var to sekretærer på kontoret da jeg ringede – så var jeg blevet fyret på stedet, og jeg bandede længe og indædt over manglende plads til min søn på byens privatskoler.

Ikke desto mindre startede han i skole, og foreløbigt går det godt. Han synes det er vildt nemt, og han glæder sig over at kunne finde ud af det hele. Moderen er også glad, da udsigten til at sønnen kan få nogle succesoplevelser i stedet for at rende ind i nederlag efter nederlag, ganske givet vil have en positiv indflydelse på hans motivation!

Slangen i paradis er dog den kommunale ånd der hviler over såvel administrativt som pædagogisk personale.

Knægten kom hjem efter første dag og kunne undrende meddele sin – ligeledes måbende – mor, at en dansklærer havde sagt det var bedre at sige fra starten at man kun planlagde at aflevere halvdelen af alle sine stile, men at man så i det mindste afleverede dem.

Den lader jeg lige stå.

Jeg undlader også at kommentere på samfundslæreren der bad alle elever om at tage deres telefon op og sætte dem på “ikke lydløs” med den begrundelse at en lektion varede meget længe og det ville være svært at fastholde interessen non-stop og at det derfor var bedre at blive forstyrret i 2-3 minutter af en sms, svare på den og så efterfølgende være i stand til at samle sin fulde opmærksomhed mod undervisningen.

Gad vide om det også var gældende for læreren?

Jeg skal også nok lade være med at hidse mig op over matematiklæreren der ikke giver lektier for, da han er træt af at skælde ud på alle de som ikke gider lave deres lektier.

Men jeg tænker mit.

Jeg glæder mig trods alt over at 90 % af min søns skolegang hidtil har bestået af en dagligdag der inkluderede både krav og et minimum af konsekvens, i form af lektier og karakterer, og håber at dette fundament vil være nok til at han fortsætter ad den vej.

16 kommentarer til “Kommunal bøvs.”

 1. Jørgen 26. august 2013 hos 09:41 #

  Det lyder som der er behov for en ny skoleledelse – og nogle nye lærere, der gider et eller andet med effektivitet og krav, og der er vist tale om et kæmpe motivationsarbejde, hvis de skolesløve afgangsklasseelever skulle kunne vågne op. Nå, men mon ikke læreren gerne vil nøjes med de få stile, det letter hans arbejde.

  Konklusion: Det er trist, at det er muligt at fortælle en sådan historie i Danmark 2013.

  • Kong Mor 26. august 2013 hos 21:35 #

   Jeg ved ikke om der er brug for en ny ledelse. Måske nogle lidt mindre pædagogiske lærere.. De er søde – bevares – men formår vist ikke helt at sætte sig i respekt så eleverne føler at de hellere må lave lektier fordi de så kunne lære noget.
   Motivationen er heller ikke i top hos de fleste. Det virker mest som en slags parkering for utilpassede unge.. Og så 4 elever som gerne vil blive til noget.

   Det er umådeligt trist, ja. Og desværre mit hidtil eneste møde med folkeskolen. Og forhåbentlig også det eneste.

 2. Ellen 26. august 2013 hos 13:03 #

  Jeg mangler ord. Lærere har generelt mange undskyldninger for, hvorfor folkeskolen i dag er som den er, men dette giver da en brandgod forklaring på, hvorfor du og jeg og mange andre mener, at den mildt sagt er under al kritik. Hvorfor pokker skal det være så forfærdeligt og traumatiserende for ungerne, at der bliver stillet ufravigelige krav til dem? Det gør da sgu da også, nåår de kommer ud på arbejdsmarkedet. Ehhh – måske lige med undtagelse af det kommunale arbejdsmarked …

  • Kong Mor 26. august 2013 hos 21:48 #

   Ja dette 10kl. center er et “skole (høhø) eksempel” på hvordan man IKKE skal gøre. I mine øjne. Men jeg er jo heller ikke lærer.
   Jeg forstår simpelthen ikke hvorfor der ikke stilles krav til de unge. De tre nævnte eksempler er 100% ægte og chokerede mig meget.

   Men de kan jo ikke alle sammen få job i det offentlige.. Stakkels unger.

 3. Fruen i Midten 26. august 2013 hos 14:06 #

  Åh, jeg bliver lige så glad for Donnaens privatskole! Lad os håbe, at Zorronaldo kan overleve et år i en kommunal 10.klasse uden at tage skade på sin sjæl og sin indstilling til skoleliv og -arbejde.

  • Kong Mor 26. august 2013 hos 21:49 #

   Ja – vær du bare det. Jeg er også meget glad for de to små stadig går på en skole hvor man skal lave sine ting.
   Zorronaldo er godt klar over at det er hans ansvar, og foreløbig laver han de få lektier han ren faktisk har for.

 4. Lene 26. august 2013 hos 17:55 #

  Jeg er målløs, vores børn gik på efterskole i 10. og hverken da eller i 8 -9.i folkeskolen har jeg oplevet sådan en holdning blandt lærerne.

  • Kong Mor 26. august 2013 hos 21:51 #

   Muligvis er der stor forskel på 9. og 10. klassetrin. I og med det ikke er obligatorisk er der måske langt mere laissez faire?
   Jeg er ked af at det virker som en stor skraldeplads for unge der ikke rigtigt ved hvad de skal.

   • Pernille 27. august 2013 hos 00:24 #

    Det administrative burde vel vække minder fra tiden sydpå, det pædegogiske er vist en ny, og meget kedelig trend,
    i danmark..?!

    • Kong Mor 27. august 2013 hos 20:44 #

     Afgjort – jeg var bare ikke vant til at den slags sløvsind/stivsind var at finde på skoler, da jeg ikke før havde stiftet bekendtskab med folkeskolen.

     Det pædagogiske.. er en ulykke for de unges fremtid.

     • pernillenantes 28. august 2013 hos 00:25 #

      Det er det, ja. Men når jeg skriver “ny pædagogisk trend”, mener jeg at denne laissez-faire er at se i rigtig mange danske børnefamilier -OG i skolen… Stort debat-emne…
      Håber Zorronaldo får det bedste ud af skoleåret.

 5. Rinez 8. september 2013 hos 17:27 #

  Og slam, tænkte den kommunalt ansatte sygeplejerske så – er det mon et andenrangs job for ikke motiverede og dårligt uddannede jeg sidder i! Er enig med dig i, at jeres oplevelse af folkeskolen lyder helt ude i skoven. Vi har dog en helt anden oplevelse af vores kommunale skole – og mit stress ramte selvværd bliver lidt ked af bemærkningen om de kommunale jobs. På den anden side har jeg også (før jeg læste din dejlige blok), haft en del fordomme om franskmænd! Håber jeres skønne knægt trods alt får lidt ud af hans år i folkeskolen 🙂

  • Kong Mor 9. september 2013 hos 21:46 #

   Undskyld! Undskyld igen.
   Det var ikke meningen at træde nogen over tæerne. Jeg kan godt se hvad du mener, men jeg blev så gal over deres attitude.
   Jeg har bare ikke noget andet end privatskoler at sammenligne med. OG jeg harmes når jeg ser denne mangel på struktur.

   Der findes heldigvis mange pligtopfyldende stressramte (det er I sikkert snart alle sammen) kommunale ansatte som ikke er sådan. Jeg var nok bare uheldig at dumpe midt ned i noget pædagogisk. Og en uselvstændig sekretær.

   Han er glad, og så er jeg glad. Han får fede karakterer, slapper dermed af og får ro på sit liv og det var det bedste der kunne ske for ham. Han overlever nok, men om de andre resourcesvage elever klarer sig ligeså godt uden at der bliver stillet krav til dem, tvivler jeg på.

   Tak fordi du sparkede mig bagi. Jeg skulle ikke have skåret alle over en kam. 🙂

   • Rinez 10. september 2013 hos 19:28 #

    Ved du hvad, i dag ville jeg slet ikke have reageret! Havde bare en skod dag i går! Jeg har verdens bedste job – og jeg bliver også selv pi… træt af det, når det offentlige ikke fungerer optimalt. Specielt når det rammer mine børn!! Tak for en dejlig blog – har fulgt med længe. Og du har også før sparket mig bagi – på den allerbedste måde 🙂

    • Kong Mor 10. september 2013 hos 21:43 #

     Sådan er der bare dage hvor man er mere vrissen end andre 🙂 Tro mig – det kender jeg alt til!! 🙂
     Og tak tak!! Dejligt du kan lide den. Har været ramt af skrive blokering og drama ud over hele familien i de sidste par uger, så det er ikke blevet til så meget. Men det går nok over igen.
     Glad for at jeg har kunnet rykke ved noget!! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Slemt, værre, værst … | Hos Mommer - 26. august 2013

  […] kundskaber, der fremvises her, der og alle vegne. Nu skal det derfor være; dels inspireret af Kong Mors seneste indlæg, og dels fordi jeg jeg samlet lidt forskelligt materiale sammen siden […]

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: