Årets fastelavnsboller

12 feb

Jeg har fået en ny opskrift.

På fastelavnsboller. Fra den anden Tina. Og de er verdens bedste!

OG – tadaaaah – jeg vil gerne dele opskriften med jer!

Altså.

Først tager man noget mel og gør det koldt.

Eller lader være.

Jeg stillede min melbøtte i køleskabet og følte mig mere end almindelig dum. De kloge siger at Claus Meyer gør det. Bruger koldt mel. Men jeg kunne ikke helt gennemskue fidusen i det og mit mel blev derfor ikke ret koldt efter de fire minutter på køl.

Men altså, jeg målte 500 gram mel af.
Blandede med 20 gram sukker – som ikke skulle være koldt.
1 tsk.salt og
1 tsk kardemomme.

I en stor skål piskede jeg 75 gram gær ud i
2 dl. kold mælk
og 1 æg der også blev pisket i.

Jeg puttede melblandingen i det våde og blandede til sidst 250 gram blødt smør i og æltede. Eller det vil sige min K-Max æltede.

Dejen blev underlig fast i det. Den var slet ikke klistret og det undrede mig. Men det var nok alt det kolde mælk. Man plejer jo at bruge lunken mælk. Dejen blev rullet direkte ud på bordet. Jeg skar små firkanter i den udrullede dej. Opskriften siger 30, men mine firkanter må have været lidt større, for jeg fik kun 24.

For at lave fyldet blandede jeg 125 gram blødt smør med 125 gram sukker og lagde en lille klat på hver firkant.

Smør+sukker blandingen puttes på.

Så lukkede jeg alle fire hjørner sammen omkring fyldet og lod dem hæve i fem minutter. Penslede dem med æg og trykkede en lille fordybning i midten af hver lille pakke og puttede en klat marmelade i fordybningen.

Foldes til firkanter.

Så hævede de igen 20 minutter og kom ind i ovnen på 250 grader. De skal bages 5-10 minutter alt efter din ovns vaner!

Så køler de lidt af på en rist og er klar til at nyde.

Nemme at lave og et sikkert hit! Mine 24 forsvandt som dug for solen. Og de smagte mindst lige så godt kolde som lune.

Men det der med det kolde mel har jeg stadig til gode at få forklaret.

6 kommentarer til “Årets fastelavnsboller”

  1. Kristina 13. februar 2014 hos 08:14 #

    Fastelavnsboller er bare et hit.
    Den anden aften var jeg selv igang med at lave fastelavnsboller. Her blev den hurtige vej taget – jeg købte to pakker butterdej. Det kan anbefales at komme remonce i bollerne også. Jeg brugte en almindelig vaniljecreme og remonce fra denne opskrift http://www.clausmeyer.dk/da/aktuelt_/fastelavnsboller.html.
    🙂

    • Kong Mor 9. marts 2014 hos 20:28 #

      Han er også god ham Meyer. Men disse var ikke med butterdej og jeg foretrak fraktisk dem her frem for de andre fluffy nogen fra bageren. 🙂

  2. Ellen 13. februar 2014 hos 09:24 #

    Uhmmm. Burde næsten prøves … og hvis du finder en forklaring på det kolde mel, må du meget gerne servere den her 🙂 Man siger jo ellers, at alt til bagning skal have stuetemperatur, inden man begynder.

    • Kong Mor 9. marts 2014 hos 20:27 #

      Har ikke fundet ud af det med det kolde mel. Det er lidt sært synes jeg.

  3. Elsebeth 5. juli 2017 hos 17:50 #

    Lidt forsinket, men så har du forklaringen til næste års bagning af fastelavnsboller: Man anvender koldt mælk og ditto mel for at undgå, at dejen begynder at hæve – nøjagtigt som ved fremstilling af butterdej, hvor man har mel på køl fra dagen før og bruger koldt smør og væske.

    • Kong Mor 5. juli 2017 hos 18:24 #

      Ejjiiii hvor godt – jeg har spekuleret over det kolde mel i årevis 🙂
      TAK skal du have 🙂

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: