Troldhassel

13 aug

Haven var et rent paradis, og nu har I været en tur rundt over det hele for at blive introduceret til den.

Udgangspunktet for havepræsentationen var en troldhassel.

Næsten nede ved søen, med skræppeblade i baggrunden stod der et træ. En fantastisk troldhassel, som var vokset cirka tre meter høj, og som så havde vendt grenene nedad, og nu stod som en bedre tipi, med en lille åbning, stammen i midten og ellers bare et teltlignende rum.

Det træ var derfra min verden gik. Et centrum hvorfra alle lege udgik.

Jeg drømte om at få lov til at sove under træets grene, i den hule af blade der kun lod solens stråler slippe igennem som lette toner, i takt med vindens puslen.

Jeg tror såmænd nok at tilladelsen var blevet givet hvis jeg havde insisteret lidt mere, men de ville nok spare mig for at skulle opgive mit forehavende på grund af panik for mørket og nattelyde – og dem selv for en ganske givet afbrudt nattesøvn – så det måtte blive ved drømmen. Det blev den ikke værre af.

Træet hed i daglig tale kun det hule træ. Ikke fordi det var hult, men fordi det var en hule. Min sproglige formåen mellem tre og syv år var lettere begrænset.

Men altså, når prinsesser blev fordrevet fra deres retmæssige ø, af Bukkebruse og forræderiske røde træsko, kunne de foretage retræte til det hule træ for at komme sig. Var man sur og muggen af den ene eller den anden årsag, eller ville man blot have ro til at tænke, kunne man trække sig tilbage og fundere over verdens fortrædeligheder uden at blive forstyrret, og ville man lege og have selskab var der også råd for det, da kusiner og folk gerne kom på besøg i dette fantastiske træ.

En dag sluttede barndommen imidlertid, for mormor og morfar flyttede.

Det var dog hverken de store stuer, det skønne rosenværelse, den sjove madelevator der gik fra anretterværelset til et grovkøkken i kælderen, øen, voldgraven, birketræerne med deres mirakler, køkkenhaven eller hængesofaen der skubbede mine tårer ud over kanten.

Det var det hule træ.

Og jeg kunne ikke begribe hvorfor man ikke bare kunne blive boende; det var jo et godt hus, det havde da fungeret i mange år. Det var jo bare et hus, som der var så mange af, okay så, ikke så mange igen, men sådan et træ vidste jeg i hvert fald godt at man ikke kunne få nogen andre steder.

Det var intet mindre end en katastrofe for mig. Min første store sorg.

For et træ.

Men hvilket træ.

Mange år efter det store hvide hus blev fraflyttet og haven nu kun fandtes i min barndoms drømmeland, fik jeg et træ af min mormor.

En lillebitte troldhassel i en potte.

Den levede i en del år i forskellige potter og krukker, og voksede derfor ikke så meget. Da den ikke kunne blive plantet i Frankrig, i og med vi ingen have havde i de første år, fik den lov til at slå rod i min mors have.

Da vi flyttede til Danmark, blev det gjort til et større projekt at få transporteret min troldhassel fra mors have til møllen på øen.

Dette projekt involverede stor gravemaskine, gartner, stor trailer, samt mange råb og svedende mennesker en grå og kølig efterårsdag, for til sidst at putte min efterhånden 30 årige troldhassel til hvile i mulden på mølle matriklen.

First Man har fået bakset en meget stor sten hen ved siden af, så man kan sætte sig og få en sludder. Enten med den som måske sidder ved siden af, eller også med træet selv.

Jeg kan se at den hygger sig på sin plet. Den er vokset fint, bladene er tætte og krøllede. Og jeg håber den måske en dag bliver til et hule træ.

For så skal jeg sove under det!

2 kommentarer til “Troldhassel”

 1. Ellen 13. august 2015 hos 09:26 #

  Jeg synes det er imponerende, at du kan holde liv i en troldhassel i 30 år, inden den får sit første rigtige hjem! Jeghåber du vil få mange skønne og herlige barndomsmindefremkaldende nætter i haslens bladhule 🙂

  • Kong Mor 15. august 2015 hos 10:39 #

   Ja nu du siger det! Det havde jeg ikke tænkt over. Det var en stor potte, sådan en jerngryde dims. Men nu lever den fint i min have!
   Jeg håber også jeg kan komme til at sove i den – engang!

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: