Frem og tilbage

11 apr

Man kunne fristes til at sige at frem og tilbage er lige langt. Men ligesom 1 + 1 = 6 lige i vores tilfælde, så er den slags sandheder relative.

Jeg er blevet spurgt hvorfor i alverden vi ville bo to år på Æblebakken, hvis vi alligevel tager tilbage til Øen igen. Både af folk her, men også hjemme på øen.

Umiddelbart ville jeg mene at det er et tosset spørgsmål, men det har jeg altid hørt at man ikke må sige. Men tænk nu, hvis nogen kom og tilbød dig at du kunne tage i sommerhus i to år, et smukt og anderledes sted, endda i et fremmed land, ville du så ikke gøre det?

Folk spørger: Er det så definitivt?

Og naturligvis er det ikke det. Det er der kun en ting der er.

Det har altid været vigtigt for os, at firkløveret var helt klare over at de var halvt af hver. At de indeholdt begge kulturer. Det har ikke altid været nemt at huske på det danske når man boede i det franske, men så sandelig heller ikke nemt at få lov til at huske på det franske i det danske.

”Det er også bare fordi I snakker for meget fransk at First Man ikke er så god til dansk!” Sagt med god forurettet tone på en eller anden dansk dialekt.

First Man er bare ikke så god til sprog. Sådan er det. Jeg er ikke så god til videregående matematik med x’er og i anden og den slags. Sådan er det.

Men det er vigtigt at have det hele med.

Både Bamse og Kylling men også Nounours, Nicolas et Pimprenelle.

Derfor har det været en gave for os alle, at vi har kunnet splitte det op og tage et par år hernede.

Alene sådan noget som en håndskrift.. I og med computeren ikke har gjort sit indtog i alle franske familier, endsige skoler, så skal alt foregå ved håndkraft. Alle afleveringer er håndskrevne. Så om ikke andet så skriver mit Firkløver smukt nu. Skråskrift naturligvis.

De har også lært en hulens masse geografi og historie, dog på en noget mere gammeldags måde end i Danmark. Men det sidder også fast på en anden måde. Måske fordi man ofte skal gøre rede for, hvor meget der rent faktisk hænger fast.

Det er dejligt for os at kunne sende børn videre i et skoleforløb, udstyret med redskaber til hvordan man styrer sin tid og sine lektier. Samt at vide at vores børn rent faktisk har en håndskrift.

Men det er også rart at sende dem hjem til skoler hvor de kan kommunikere med deres lærere, på et mere ligeværdigt niveau.

Det har været en fantastisk oplevelse for dem, at se hele verden med andre øjne. Jeg er overbevist om at det skaber mere åbne og tolerante mennesker. Mennesker som ikke dømmer andre så nemt og som har nemmere ved at acceptere at verden ikke altid er som hjemme i den lokale andedam.

Det har været hårdt for firkløveret at falde til, vel har det så. Men de mener alle at det var hele værd!

26 kommentarer til “Frem og tilbage”

  1. Mille 11. april 2012 hos 07:40 #

    Jeg ville ikke kunne gøre som jer. Jeg ville godt kunne flytte til udlandet men ikke for en på forhånd tidsbestemt periode. Sidst havde jeg simpelthen så svært ved at komme hjem igen.

    Jeg synes I er seje, at I gør det. Det er alligevel mange mennesker at skulle flytte meget langt, og det kræver altså noget coolness. Især selve flytningen…

    • Kong Mor 11. april 2012 hos 08:40 #

      Det var ikke tidsbestemt da vi tog afsted. Men i og med der var fire børn som skulle falde til, havde de vetoret til at forlange at komme hjem efter et år. Jeg anede jo intet om hvordan skolen var.
      Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg gerne var blevet her. Men omstændighederne vil noget andet.
      Og når det ikke kan være anderledes glæder jeg mig også til at komme hjem!

  2. Madame 11. april 2012 hos 07:50 #

    I har givet jeres børn en meget stor gave med i livet! Da min familie i England, Californien og Sydafrika rejse fra Danmark, droppede de alt dansk – og talte kun engelsk med deres børn.

    • Kong Mor 11. april 2012 hos 08:41 #

      Ja det ville jeg jo også til enhver tid synes. Det er sådan en skam at udelukke dansk blot fordi det er et lille sprog.

  3. Ellen 11. april 2012 hos 07:56 #

    Godt brølt, løvinde!
    Du rammer temmelig meget lige på kornet; bl.a. danskernes pinlige snæversynethed.
    Selv om ’man’ godt kan brokke sig over DK, skal Charlotte bare antyde nogle ting, som hun synes fungerer bedre i UK end her, så skal du se mine søstre og svogre fare op af stolene og forsvare DK, som var de mødre, hvis børn var i fare. Det er måske noget lidt andet end det, du skriver om her, men alligevel en del af indstillingen, og jeg kunne ikke lade være med at nævne det … vi får os nogle gode diskussioner i familien, kan du tro 😉
    Selvfølgelig skal I da gøre sådan noget, når I får muligheden for det.
    Nej, nogen har bare ikke sprogøre. Prins Henrik har det ikke – han taler flydende dansk, men han slipper aldrig af med sin franske accent. Tim lærer det heller aldrig – det lyder frygteligt, når han forsøger sig, men det betyder intet; han er til gengæld god til rigtig mange andre ting, og som du var inde på, er der ingen, der kan det hele.
    I har givet jeres børn (og jer selv) en ballast, der er guld værd i de fleste sammenhænge.
    Du har tidligere sagt, at First Man ikke har noget imod at bosætte sig i DK – det synes jeg er stærkt, når han godt ved, hvor intolerante mange af os beklageligvis er.

    • Kong Mor 11. april 2012 hos 08:45 #

      Tak Ellen!

      Det er noget andet jeg skriver om ja, men min generelle holdning er også at det er svært at få lov til at være anderledes i DK. Og det gennemsyrer nok hele teksten! Du forstår om nogen at læse mellem linjerne!

      Det er First Man som er mest begejstret for at vi skal hjem – Divaen og jeg ville nok helst blive. Men nu er det ikke sådan og vi glæder os også til at komme hjem igen!

  4. metteweber 11. april 2012 hos 08:04 #

    Der er rigtig meget læring for os expat i de spørgsmål mennesker der ikke har flyttet rundt i verden stiller – og ja jeg tror også at børn opvokset i flere kulturer bliver mere tolerente. Som med alt andet handler det om at se muligheder fremfor begrænsninger .

    • Kong Mor 11. april 2012 hos 08:46 #

      Jeg synes nu i mange tilfælde mere at der er læring for de hjemmeboende end for expats. Ikke for det – alle kan lære af hinanden – hvis de vil lytte!

      Men du har ret, muligheder – altid muligheder!

  5. metteweber 11. april 2012 hos 08:08 #

    Til Ellen jeg er ikke en snævertsynet dansker. Please døm ikke og slet ikke en hel generation. Danskere er forskellige

    • Kong Mor 11. april 2012 hos 08:53 #

      Nu har Ellen vist aldrig nogensinde sagt at du var snævertsynet. Men der er MANGE af dem i Danmark!

      Mennesker er forskellige, folkeslag har fællestræk, og et af de mindre sympatiske træk hos mange danskere, er snævertsynethed i forhold til alt som er anderledes – eller eventuelt bedre.

      Man er god nok til selv at spytte i suppen, men gør andre det – SÅ er verden af lave.

      Det er muligvis anderledes at bo i en storby, men ude på landet er der mange mennesker som ikke kan rumme noget som er anderledes.

      – og læste du Danmark mellem linjerne i de to sidste sætninger må det være for egen regning – jeg nævnte ikke noget land og jeg er overbevist om, at hvad enten du bor i Indien, Frankrig, USA, Danmark eller Tchad gør det samme sig gældende!

      • Ellen 11. april 2012 hos 09:54 #

        Tak – og det er helt rigtigt, hvad Stine siger. Jeg dømmer hverken en generation eller dig personligt – jeg dømmer en hel nation. Vel vidende, at selvfølgelig er det ikke alle i den nation, der er snæversynede og/eller intolerante, men jeg bliver alt for ofte lettere chokeret over, så mange der er. Vi synes selv, vi er åh, så tolerante, men ve den arme sjæl, der ikke taler ’et ordentligt dansk’, som der bliver nævnt her. Mens danskerne er overbeviste om, at de taler godt engelsk 😉
        Vi taler om integration af ’de fremmede’, men (igen generelt set) er det os danskere selv, der er den største barriere for at ikke-danskere kan føle sig godt tilpas i vores land.

  6. Pol 11. april 2012 hos 08:13 #

    Hej kong Mor.

    Jeg har fulgt din blog laaaeeenge, og elsker det HELE. Jeg bor i Graekenland med mine 2 piger, og selv om der jo ogsaa er stor forskel paa Frankrig og Graekenland er der alligevel ogsaa mange ligheder… Og det er saa dejligt at laese om dine oplevelser som “udlandsdansker”. Der er saa mange ting som jeg kan nikke genkendene til. Og saa vil jeg sige et forsinket tak for din juleblog. Den hjalp vores lille familie igennem hele december paa en meget bedre maade end nogen sinde foer, og jeg er sikker paa at det bliver endnu bedre til naeste aar.
    Saa altsaa tusind tak for dejlig laesning.
    Hilsen Rikke

    • Kong Mor 11. april 2012 hos 09:00 #

      Hej Rikke – tusind tak! 🙂
      Der er naturligvis forskel på alle lande, men det at være dansk og bosat i et andet land har tit mange fællestræk!

      Jeg har boet 25 år i Danmark og 17 år i Frankrig – af flere omgange! Så selvom jeg flytter tilbage til Danmark nu, så vil jeg nok altid være udenlandsdansker.

      Selv tak! Det er skønt at vide at du kunne bruge det. Julehjemve er slemt 😉 Der er mere hvor det kommer fra!

  7. Lene 11. april 2012 hos 08:13 #

    I giver jeres børn en stor gave, og snæversynethed eksisterer vist også andre steder end i Danmark, men netop det at jeres børn har set to kulturer gør dem helt sikkert mere tolerante.

    • Kong Mor 11. april 2012 hos 09:03 #

      Det er også min opfattelse omkring sproget at det er en gave at få flere med fra start!
      Som du kan se i det jeg skrev til Mette, er jeg også overbevist om at snævertsynethed findes overalt. Med forskellige udtryk, men til stede.

  8. Laila Petersen 11. april 2012 hos 09:31 #

    Jeg er helt enig med dig, med Ellen, med Mette og I andre! Der er snævertsynede menneske allevegne, der er rummelige mennesker allevegne, man kan lære af hinanden, men kun hvis man vil og det er rigtig godt at børn kan have flere nationaliteter, flere tilhørsforhold og dermed blive mere tolerante end dem, der ikke har. Sprog er noget underligt noget! Jeg har selv været en utrolig sprogsnob. Jeg grinte af danskere, der ikke talte ordenlæigt engelsk og jeg turde knab selv sige noget af frygt for at lave fejl. Perfektionisme og usikekrhed går hånd i hånd og jegvil også sige at man gost kan have flere hjemlande selvom man kun boede i et land mens man var barn. Jeg bliver ked af det når folk siger jeg skal skal på ferie i England – nej, jeg tager ferie fra mit job og studier, men jeg tager altså hjem til England for at se alt alt er OK – ligsesom jeg tog hjem til DK mens jeg boede derovre. Jeg ønsker jer alt mulig held med at falde til i DK igen – og håber at vi denne gang rent faktisk kan være så heldige at ses i virkeligheden!

    • Kong Mor 12. april 2012 hos 16:36 #

      Lige præcis – man kan lære hvis man vil! Det kræver åbenhed at tro at man ikke ved alt!
      Håber også vi kan ses i virkeligheden – efter alle de år!

  9. Lone Tranekjer Nielsen 11. april 2012 hos 12:14 #

    Jeg er jo “havfrue” (det er naar man har voeret lige saa loenge i udlandet som i sit hjemland) for mig er det 18aar i DK og 18aar her i Frankrig,men mine foroeldre er jo danske begge to. Jeg syntes tit jeg er “baade og, og hverken enten eller”. Spoergsmaalet er altid “hvem holder du med i fodbold? har faaet det spoergsmaal mindst en milliard gange, men faktisk mest fra danskere. Jeg holder med Danmark !!!!!! Men blir lidt tosset naar danskere ikke syntes Frankrig er perfekt ha ha.

    Dine boern er heldige, det er de virkelig!!!!! for de har begge kulturer under huden og er hjemme begge steder, det er en rigtig stor gave.

    Mine boern er mest franske da de jo altid har voeret her i Frankrig,men de elsker lakrids og turkisk peber selvfoelgelig. Og har ogsaa den danske arv under huden, men ikke helt paa samme maade……gad godt bo 2 aar i DK saa det kunne faa en insproejtning Dansk med masser af remolade.

    Det der med at voere snevertsynet vil egentligt bare sige, at man ikke har haft mulighed for at forstaa andet end det lige omkring én, og ikke har voeret i andre kulturere, og det er jo meget normalt. Man kan godt blive troet af altid at voere den der forstaar andre, men istedet for at blive troette af dem som ikke har haft mulighed for at se den store voerden, burde man maaske soette pris paa at de saa er experter i de omgivelser de er saa vante i, og saa kunne vi maaske loere noget af dem, og ogsaa og omvendt, istedet for at kalde dem snvertsynede. De kan jo ogsaa bare kalde os for snobbede og bedrevidende ikke sandt? det ville vi syntes var dumt. Dermed ikke sagt at det ikke kan voere en udfordring, og som rigtig nok kroever tolmodighed.

    Men helt sikkert dine boern har nu en mere aaben tilgang til forskellighed ingen tvivl om det.

    • Kong Mor 12. april 2012 hos 16:38 #

      Det er netop sådan det er – man er dansk helt ind i hjerteblodet – men man er fransk (noget andet) når det handler om det andet land.

      Og jeg vil godt lige sige at snævertsynet IKKE kom ud af min mund! Det er kommet fra kommentarerne – jeg er glad for at have mulighed for at få det bedste fra begge kulturer!

  10. Fruen i Midten 11. april 2012 hos 14:11 #

    Svært at tilføje ret meget her.

    Allermest vil jeg ønske Firkløveret et godt tilbagefald (om jeg så må sige). Mens alle anerkender, at det kan være svært at flytte ud, så er er mange (altså næppe dig KongMor, men omgivelserne), der glemmer, at det kan være mindst lige så svært at flytte tilbage. Verden har jo ikke stået stille, mens man har været væk …

  11. overleveren 11. april 2012 hos 17:11 #

    Det er en stor gave at give sine børn – at tage dem med til udlandet (og ikke bare på charter til den nærmeste varme strand). De vil formentlig være jer dybt taknemmelige for den chance de fik – og at de blev tosprogede og -kulturelle. Og det er jo ikke sådan at I har pendlet rundt mellem flere lande i et par måneder af gangen – de har jo fået lov til at etablere sig i det miljø de blev sat i.

    Tror dog de får en udfordrende tid tilbage i dk selvom de jo på sin vis har hjemmebanen her.

    • Kong Mor 12. april 2012 hos 16:40 #

      Jeg håber de vil være mere taknemmelige senere. De er ikke udelt begejstrede lige pt. De føler sig hverken som det ene eller det andet. Og det er jo bagsiden af medaljen.
      Jeg er også ret sikker på at det bliver svært at vende tilbage!

  12. Bag hækken 11. april 2012 hos 23:09 #

    Mon ikke dine børn har fået en ekstra stor rummelighed med i bagagen. Og et skub til at være udadvendt og opsøgende.

    Og det kan vel også være fint nok at rejse ud i en fast defineret periode på et par år, så børnene ved hvad der så nogenlunde venter.

    • Kong Mor 12. april 2012 hos 16:43 #

      Jeg håber det – de er i hvert fald gode til at lukke fremmede ind i kredsen – og til at tage imod nyankomne – fordi de selv har mærket på egen krop hvor svært det er.

  13. Barbara (Belgien) 16. april 2012 hos 13:06 #

    Nyligt hjemvendt fra paaskeferie i Danmark, hvor mine piger var i skole med deres kusiner (to gange hver i to forskellige skoler med to forskellige kusiner …). Der blev doemt “det er den rene fest at gaa i skole i Danmark i forhold til i Belgien” (korte dage, computere, man maa vende sig om og snakke med dem bag ved osv osv). Det ER selvfoelgelig ogsaa lettere at gaa i skole, naar det ikke er ens egen (og man hverken skal lave lektier eller forventes at kunne svare paa noget … og saa hjaelper det ogsaa at kusinerne er lidt yngre og gaar hele to (til tre) klasser under (fordi man i Belgien starter i 1. klasse som 6 aarig). Men glade var de i hvert fald for at gaa i skole i deres paaskeferie !!! 🙂

    • Kong Mor 24. april 2012 hos 20:50 #

      Præcis – danske skoler er mere børnevenlige. De lærer noget andet. Måske ikke helt så meget udenadslære men en masse forskelligt!! Dejligt at dine piger kunne prøve begge dele!

Skriv noget - så bliver jeg SÅ glad!!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: